Društvo

CP u Nikšiću: U prepunoj sali održana tribina posvećena komitima (FOTO)

U prepunoj sali Gradske kuće u gradskom parku u Nikšiću Crnogorski pokret je sinoć, 06.05.2016. godine održao tribinu posvjećenu Božićnom ustanku 1919. godine i komitskom pokretu nakon njegove propasti. Na početku je intonirana crnogorska himna, ispraćena gromoglasnim i dugotrajnim aplauzom. Nakon toga je prikazan dokumentarni film o Božićnom ustanku.
 CP u Nikšiću: U prepunoj sali održana tribina posvećena komitima (FOTO)
Portal AnalitikaIzvor

Tribinu je otvorila Marija Mitrović, moderator tribine, pozdravivši prisutne i održavši uvodnu riječ posvjećenu herojskoj borbi crnogorskih komita za pravo, slobodu i čast Crne Gore. Profesorka francuskog jezika Jasmina Nikčević, koordinator, zajedno sa Marijom Mitrović, Crnogorskog pokreta za Nikšić, govorila je o ulozi Crnogorskog pokreta u širenju istine o crnogorskoj istoriji, potrebi da se kroz školski sistem i medije približi istorija Crne Gore mladim naraštajima, završivši svoje izlaganje recitovanjem pjesme Nikole I Petrovića Njegoša.Poznati crnogorski književnik Borislav Cimeša je govorio o odnosu velikih sila, posebno Francuske, prema Crnoj Gori i događajima krajem 1918. godine i nadalje, Božićnom ustanku i komitskoj borbi crnogorskih patriota, njihovoj etičkoj uzvišenosti i visokoj moralnosti prema neprijatelju, posebno se osvrnuvši na zločine nad crnogorskim patriotama u danima značajnih vjerskih praznika, kakvi su božićni i uskršnji praznici.

slobo2Takođe je govorio o bestijalnom iživljavanju na centralnom nikšićkom trgu nad improvizovanim kovčezima (tri) na kojima su bila ispisana imena Sv. Petra Cetinjskog, Sv. Vasilija i kruna Petrovića, koji su spuštene u iskopane rake i po kojim su urinirali srpski žandarmi, o pogibiji 11 crnogorskih komita Sava Raspopovića u Šćepan polju, zajedno sa njim, u Rubeži kraj Nikšića. Profesorka književnosti Ana Pejović recitovala je poemu posvjećenu crnogorskim borcima za slobodu.Profesor Radovan Damjanović se u svom izaganju bavio viteškom borbom Sava Raspopovića i njegove komitske družine, napominjući njegovu neustrašivost i činjenicu da je bio strah i trepet za okupatora na teritoriji barske opštine, Crmnice, pa i duboko u teritoriju Crne Gore. Profesor Damjanović je takođe govorio o herojskoj smrti komita Sava Raspopovića, iznoseći glasove o tri verzije njihove smrti. Predlog Borislava Cimeše da se pokrene inicijativa za podizanje spomenika u Nikšiću komitama Sava Raspopovića i njemu samom, naišao je na burno odobravanje svih prisutnih i dugotrajan aplauz. Sala Gradske kuće je bila mala da primi sve prisutne, pa su otvorena vrata susjednih prostorija kako bi svi prisustvovali skupu. Oko stotinjak novih članova se učlanilo u Crnogorski pokret i zatražilo članske karte. Tribini Crnogorskog pokreta su prisustvovale mnoge značajne ličnosti, potomci crnogorskih komita i , kao najvažniji gost, Njegovo preosveštenstvo, Vladika crnogorski Mihailo sa protojerejom Bojanom Bojoviićem, nikšićkim parohom.slobo4
Portal Analitika