Društvo

Četvrti dan potrage za Ognjenom: Dolaze ronioci iz Bijele, građani od devet u akciji

Potraga za jedanaestogodišnjim Ognjenom Rakočevićem ušla je u četvrti dan. Traga od dječaka nema, a kako je najavljeno potraga se nastavlja, i u devet sati ronioci iz Bijele stigli su na poziv Direktorata za vanredne situacije da pomognu u potrazi.
Četvrti dan potrage za Ognjenom: Dolaze ronioci iz Bijele, građani od devet u akciji
Portal AnalitikaIzvor

Majka Vanja apeluje da ukoliko je dječak kod nekoga, slobodno ga puste, te da neće nikoga krivično goniti.

U devet sati građani su krenuli u novu potragu, od hotela Ambasador. Potragu će koordinisati rukovodilac stanice policije za potražne djelatnosti Miljan Ćirović.

Osim pješaka, biciklista, motorista i svih službi bezbjednosti, u potragu se uključio i helikopter Aviohelikopterske jedinice MUP-a, koji je juče kontrolisao tok Morače od Vezirovog mosta do Aluminijskog kombinata, kao i brdo Gorica. Takođe, aktivirani su i dronovi i psi tragači, međutim, zbog pogoršanja vremena, u poslijepodnevnim časovima oni su povučeni. Nakon juče održanih konsultacija potpredsjednika Vlade Duška Markovića i direktora UP Slavka Stojanovića, odlučeno je da specijalna i ronilačka ekipa krenu u potragu. Međutim, pretragu riječnog dna otežavali su dosta visok vodostaj i zamućenost vode.

Kao i prethodnih dana, veliki broj građana okupio se na glavnom gradskom trgu, odakle se u 15 sati ponovo krenuli u još jednu potragu za mališanom. Policija je rasporedila grupe koje su pretraživale lokacije na Ljuboviću, Gorici, Starom aerodromu, dijelu grada prema Rogamima, ka Stadionu “Kom”, a podršku su pružili i kajakaši, koji su kontrolisali tok Morače od Vezirovog mosta nizvodno.

Ognjenov otac Branko Rakočević zahvalio se svima koji učestvuju u potrazi za njegovim sinom, ali i naglasio da su tek nakon tri dana započete detaljne pretrage.

“Svima se zahvaljujem. Bojim se da on sad slobodno pliva Moračom”, kazao je on, poručujući sinu: “Bitangice, ‘ajde više, pretući ću te kad se vratiš”.

U kolikom očaju su roditelji nestalog mališana govori i podatak da su angažavali astrologe i vidovnjake kako bi ga locirali.

 “Javila nam se astrološkinja iz Beograda, koja kaže da je on bio na Gorici, a poslije na magistrali, gdje je zaspao i neka ga je porodica pokupila. Možda i kriminalci, koji se sad boje da ga vrate. Sve je to neprovjereno”, dodao je Branko, koji je zahvalio građanima i apelovao na policiju da koordiniše traženje.

Juče je na internetu objavljen snimak obale Morače iz drona, potez od "Ambasadora" do Milenijuma i stare kasarne "Morača", kao i okolni tereni.

"Što nas više gleda, veća je šansa da primijetimo nešto što do sada nijesmo", poručeno je na Fejsbuk grupi "Pronađimo Ogija".

ognjenokAko ga primijetite, uzmite ga za ruku

Pretpostavlja se da je dječak kuću napustio bos te da na sebi ima samo donji dio trenerke. Porodicu su u danima potrage u nekoliko navrata sugrađani obavještavali da su ga možda vidjeli, te da na sebi ima jaknu, moguće očevu koje u njihovoj porodičnoj kući nema.

Ukoliko ga vidite, porodica savjetuje da ga uzmete za ruku, pozovete policiju na 122 ili majku Vanju na broj 067 265 960.

Aplikacija kao pomoć

Aplikacija koja je napravljena u cilju što efikasnije potrage sakuplja pozicije sa mobilnih telefona i postavlja ih u bazu. Urađen je i prikaz pretraženog terena tako da svi na terenu mogu da vide gdje je dječak tražen, a gdje ne i kada.

“Zamoliću sve koji su u potrazi da skinu android aplikaciju "Self-Hosted GPS Tracker" u polje za server ukucaju "http://ognjen.capplo.me:9080". Nakon toga samo kliknite na dugme "Tracker". Sve koordinate su anonimne i smiještaju se u bazu podataka. Aplikaciju je dovoljno da ima samo jedan u grupi kako bi štedjeli baterije mobilnih telefona. Neophodno je da se na mobilnom telefonu uključi GPS i da mobilni telefon ima GPRS tj. pristup internetu kako bi slao podatke”, kazali su autori aplikacije.

(CdM)

 

Portal Analitika