Svijet

Al Kaida osniva državu u Siriji: Niče Islamski emirat?

Dok se protiv Islamske države vodi međunarodna kampanja, Al Kaida jača i prikuplja snagu, tvrdi analitičar za Bliski Istok Čarls Lister, a prenosi britanski Independent.
Al Kaida osniva državu u Siriji: Niče Islamski emirat?
Portal AnalitikaIzvor

- Nakon pet godina, Al Kaida je spremna da osnuje novi Islamski emirat - kaže Lister i dodaje kako Al Nusra, koja je njen ogranak u Siriji, dobija sve jaču lokalnu podršku, kao i uticaj na svojoj teritoriji.

- Sviđalo se to nama ili ne, SAD i njezini saveznici vode žestoku borbu za uticaj s najjačim saveznicima Al Kaide. Posljedice ignorisanja ili gubljenja tog rata bile bi katastrofalne. Jedini način da se učinkovito minoriziraju ambicije Al Nusre jeste ponovno osnaživanje umjerene sirijske opozicije - civilne, vojne, političke i tome Zapad mora da se okrene - smatra Lister.

Sve je više mladih Sirijaca, ogorčenih režimom Bašara al Asada, koji se okreću Frontu Al Nusra, zato što im daje izdašne plate, nekoliko puta veće od onih Slobodne sirijske vojske. Osim toga, Al Nusra se zaista bori protiv Asada.

Američki Institut za ratne studije upozorio je ranije ove godine da Al Kaidini saveznici imaju vrlo sofisticiranu strategiju - pustili su da sva pažnja Zapada bude usmjerena na ISIS, a za to vrijeme rade na infrastrukturi i podršci na svim nivoima lokalne vlasti i u vjerskim strukturama.

Kako kaže analitičarka Dženifer Kafarela, Al Nusra ima tri do pet hiljada militanata u svojim redovima. Takođe imaju 19 kampova za obuku. Upozorava kako je ta grupa postala mnogo opasnija od ISIS-a, zbog podrške koju daje sirijskoj opoziciji na lokalnim nivoima, a koju bi kasnije mogla da okrene u svoju korist. Al Nusra se već infiltrirala u vlast u određenim dijelovima Sirije u kojima su na snazi vjerski zakoni.

- Za to vrijeme kroz vojsku i vjerske kampove za obuku djece stvaraju novu generaciju boraca koja će se krenuti u rat protiv Zapada. Moramo skrenuti fokus sa ISIS-a jer je Al Nusra puno veća prijetnja - zaključila je Karafela.

Izvor i foto: Index.hr/M.Č./123rf

Portal Analitika