Društvo

Pejanović Đurišić: Prijem u NATO najznačajniji događaj od obnavljanja nezavisnosti

Crna Gora prošla je izuzetno intenzivan i zahtjevan period reformi, čija je uspješna realizacija krunisana do sada najznačajnijim događajem od obnavljanja njene državnosti - pozivnicom za punopravno članstvo u Alijansi, kazala je ministarka odbrane prof. dr Milica Pejanović Đurišić na Forumu 2BS koji se održava u Budvi.
Pejanović Đurišić: Prijem u NATO najznačajniji događaj od obnavljanja nezavisnosti
Portal AnalitikaIzvor

Govoreći na panelu "Od Velsa do Varšave: Usmjeravanje NATO kroz burne vode transatlantske bezbjednosti", ona je istakla da je Crna Gora i u fazi vođenja pristupnih pregovora sa Alijansom dokazala svoju spremnost za članstvo, jer su upravo pregovori realizovani bez ikakvih zastoja.

- Kao i u prethodnoj fazi, i ovu fazu pristupanja Alijansi smo dobro pripremili i vodili zajedno sa našim partnerima. Razumijevanje je bilo obostrano. Pokazali smo da, Crna Gora ima potrebne kapacitete, prepoznaje prave vrijednosti i ima dovoljno posvećenosti da bude kredibilan i pouzdan međunarodni partner - kazala je ministarka.

U iščekivanju rezultata Varšavskog samita, ona je izrazila uvjerenje da Alijansa ima potreban "know-how", adekvatan kadar, resurse, finansije i dovoljno solidarnosti između svojih članica za davanje odgovora na aktuelne bezbjednosne izazove.

- Imajući u vidu da je NATO Alijansa značajan i prepoznatljiv međunarodni faktor očekuje se da će ostati vjerna strateškom konceptu kolektivne odbrane, kooperativne bezbjednosti i upravljanja krizama, kao i da će prisustvo Crne Gore na ovom Samitu potvrditi efektuiranje politike proširenja NATO.

Pejanović Đurišić naglasila je da Crna Gora članstvom u prestižnoj političko-vojnoj međunarodnoj organizaciji, kao što je NATO, želi da bude kontributor, odnosno da aktivno učestvuje i doprinosi rješavanju bezbjednosnih izazova.

- Sva aktuelna bezbjednosna pitanja treba posmatrati i kao priliku da se kroz uspostavljanje potrebne ravnoteže, dođe do njihovog rješavanja, naročito jačanjem mehanizama koji će prevenirati nastanak kriza i eventualnih sukoba.

Govoreći o regionu Zapadnog Balkana, ministarka je naglasila da su napredak i ostvareni rezultati Crne Gore u euroatlantskim i evropskim integracijama, važni ne samo građanima Crne Gore, već i cijelog regiona.

- Integracioni procesi na Balkanu su preduslov svakog daljeg napretka i svako usporavanje ovih procesa dovodi do nestabilnosti cijelog regiona - istakla je ona.  

Na panelu su, pored crnogorskog ministra odbrane, učestvovali i zamjenica ministra vanjskih poslova Albanije Ordeta Barbuluši, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak i visoki civilni predstavnik Pentagona za Evropu i savjetnik u Misiji SAD-a za NATO Robert Bel.  

Portal Analitika