Kužina

Zdrava, jednostavna i ukusna: Slatka pita s jogurtom, limunom i jagodama

Ovo je odličan kolač za sve koji paze na kilažu jer nema puno kalorija. Osim toga, jednostavno ga je napraviti tako da će odlično uspjeti i početnicima u kuhinji.
Zdrava, jednostavna i ukusna: Slatka pita s jogurtom, limunom i jagodama
Portal AnalitikaIzvor

Sastojci: 230 grama brašna, 1 kašičica šećera, 2 dl jogurta, 1 dl ulja, 3 jaja, vanilin šećer sa aromom burbona, 1∕2 kesice praška za pecivo, rendana kora od jednog limuna, 350 grama jagoda.

Priprema: U jednu posudu izmiješajte žumance sa šećerom, dok u drugu umutite bjelance dok se ne postigne sniježna smjesa. Isjecite jagode na polovine. U posudu sa žumancetom dodajte jogurt, ulje, brašno sa praškom za pecivo i izrendanu koru od limuna. Sve dobro izmiješajte. Na kraju uz lagano miješanje dodajte umućeno bjelance. Zagrijte rernu na 200° C. Premažite okrugli kalup za torte maslacem i pospite brašnom. Izlijte smjesu i po njoj posložite ravnomjerno polovine jagoda. Pecite pitu oko 25 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite u kalupu neka se hladi. Kada pita dostigne mlaku temperaturu, izvadite je pažljivo iz kalupa i stavite na tanjir za posluživanje.

Savjet: Ovu biskvitnu poslasticu, po ukusu, možete dodatno začiniti čokoladnim prelivom. Stavite maslac, komade čokolade, vodu i šećer u lončić pa zagrijavajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se svi sastojci ne rastope. Izlijte vrući preliv po tek izvađenom kolaču iz kalupa.

Prijatno.

 

Izvor: 24sata

Portal Analitika