Abiznis

Operativno tijelo za Jadransko-jonski gasovod sa sjedištem u Crnoj Gori

Vlade Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije u najskorijoj budućnosti formiraće Operativno tijelo za razvoj Jadransko-jonskog gasovoda sa stalnim sjedištem u Crnoj Gori, dogovoreno je na današnjem ministarskom sastanku održanom u Pržnu. Sastanak su, pored ministra ekonomije dr Vladimira Kavarića, prisustvovali ministar ekonomije u Vladi Hrvatske Tomislav Panenić, ministar energetike i industrije u Vladi Albanije Damian Gjiknuri i savjetnik ministra u Vladi Bosne i Hercegovine Neđo Kapetina, kao i predstavnici azerbejdžanskog SOCAR-a koje predvodi direktor odsjeka za Balkan Murad Heydarov, predstavnici crnogorskog Montegrobonusa i BH-Gasa.
Operativno tijelo za Jadransko-jonski gasovod sa sjedištem u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

„Zadovoljni smo što IAP projekat dobija novu regionalnu i generalnu dinamiku. Na sastanku je precizno dogovoreno da organizujemo jedinicu za projektni menadžmen čiji bi sekretarijat bio u Crnoj Gori, a koja bi se sastojala od predstavnika ministarstvava i operatora prenosnih sistema za gas Hrvatske, Albanije, Crne Gore i BiH“ kazao je ministar Kavarić na press konferenciji nakon sastanka.

On je dodao da su predstavnici četiri zemlje jednoglasno pozvali predstavnike azerbejdžanskog SOCAR-a da budućem tijelu pruži savjetodavnu podršku.

„Imajući u vidu ulogu SOCAR-a, kao nekog ko prati projekat od samog početka izgradnje TANAP i TAP koridora, njihova podrška nam može pomoći oko koordinacije sa pomenutim projektima“, kazao je ministar Kavarić.

On je dodao da je na sastanku precizirano šta treba da bude urađeno na akcionim planovima, kako bi ovaj projekat što prije ušao u završnu fazu.

„Neke od stvari koje treba uraditi tiču se biznis modela koji će definisati akcionarsku strukturu i model organizovanja i finansiranja projekta“, kazao je Kavarić.

Ministar ekonomije u Vladi Hrvatske Tomislav Panenić kazao je da je na sastanku izražena zajednička volja da ovaj projekat napokon dobije svoju konačnu formu.

„Da se ubrzaju svi postupci njegove realizacije i da svi zajedno doprinesemo ne samo osiguranju novih nabavnih pravaca i energenata u ovaj dio Evrope, već i da podstaknemo razvoj gasifikacije svih zemalja koje su u projekat uključene“, kazao je Panenić i dodao da je ovo projekat koji i u Vladi Hrvatske smatraju prioritetnim.

Ministar energetike u Vladi Albanije Damian Gjiknuri rekao je da je cilj današnjeg sastanka postavljanje jasne agende za godine pred nama.

„TAP projekat i projekat južnog gasnog koridora su već počeli sa realizacijom i biće završeni za 2-3 godine. Zbog toga je ovaj projekat izvodljiviji. On bi trebalo da bude prioritet i za EU“, kazao je  Gjiknuri  i dodao da je počelo rastuće interesovanje velikih privatnih investitora za finansiranje ovog projekta.

Predastavnik azerbejdžanskog SOCAR-a Murad Heydarov ocijenio je današnji sastanak vrlo produktivnim, s obzirom na to da je definisao ciljeve i rokove u vezi sa implementacijom projekta.

„Zahvalni smo na pozivu vlada upućenom SOCAR-u da učestvuje u radu ove jedinice za implementaciju projekta. Mi smo spremni da pružimo tehničku i funkcionalnu pomoć kada je u pitanju rad ovog radnog tijela i vjerujem da će naši zajednički napori dati veoma mjerljive rezultate u budućnosti“, zaključio je Heydarov.

Portal Analitika