Abiznis

EKIP: Pokreće se postupak javnog nadmetanja za dodjelu frekvencija

Savjet Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost je na sjednici održanoj 5. 05. 2016. godine donio Odluku o pokretanju postupka javnog nadmetanja za dodjelu odobrenja za korišćenje radio-frekvencija iz opsega 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2 GHz i 2,6 GHz za realizaciju javnih mobilnih elektronskih komunikacionih mreža.
EKIP: Pokreće se postupak javnog nadmetanja za dodjelu frekvencija
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Odlukom je propisano da se radio-frekvencije koje su predmet javnog nadmetanja dodijeljuju za korišćenje na ekskluzivnoj osnovi na čitavoj teritoriji Crne Gore. Javno nadmetanje će biti sprovedeno metodom aukcije spektra u formatu koji odgovara standardnoj aukciji CCA (Combinatorial "Clock" Auction) tipa. Predmet javnog nadmetanja je ukupno 625 MHz radio-frekvencijskog spektra iz navedenih pet opsega.

U Odluci su navedene kategorije frekvencijskih blokova po opsezima, širine blokova, broj blokova za dodjelu, period važenja odobrenja, opis blokova te najniži iznosi jednokratne naknade za dodjelu odobrenja za korišćenje radio-frekvencija (početna cijena) koja je, shodno Zakonu o elektronskim komunikacijama utvrđena od strane Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije.

Ukoliko svi radio-frekvencijski resursi budu prodati u postupku aukcije može se očekivati prihod od najmanje 40.000.000 €.

Odlukom je propisano da pravo učešća u postupku javnog nadmetanja ima svako pravno lice (ili konzorcijum) koje otkupi Dokumentaciju za javno nadmetanje, a koje ima najmanje pet godina iskustva u implementaciji javnih mobilnih elektronskih komunikacionih mreža i pružanju javnih mobilnih elektronskih komunikacionih usluga (kvalifikacioni uslov). Svi zainteresovani subjekti mogu Zahtjev za učešće u postupku javnog nadmetanja podnijeti najkasnije do 06. 06. 2016. godine. Okvirni termin za početak aukcije spektra je početak jula mjeseca, a o tačnom terminu  kvalifikovani ponuđači će biti obavješteni najmanje 15 dana unaprijed, a Odluka o izboru najpovoljnijih ponuđača će biti donešena u roku od 30 dana od dana završetka aukcije spektra. 

Inače, Odluka o pokretanju postupka javnog nadmetanja je donijeta nakon sveobuhvatne pripreme Agencije koja je između ostalog podrazumijevala izradu odgovarajućih studija i ekspertskih analiza te sprovedena dva kruga javanih konsultacija sa svim zainteresovanim stranama.

Kao što je i ranije saopštavano Agencija je u odnosu na postojeći postupak postavila sljedeće ciljeve: očuvanje i po mogućnosti unaprijeđenje konkurencije na tržištu elektronskih komunikacija uključujući i mogućnost ulaska novog operatora, kreiranje uslova za dalji nesmetan razvoj mobilnih mreža i usluga, doprinos postizanju ciljeva Strategije razvoja informacionog društva i omogućavanje maksimalnih prihoda za budžet Crne Gore od jednokratne naknade za dodjelu odobrenja za korišćenje radio-frekvencija.

Portal Analitika