Abiznis

Bez pravnog osnova za ispunjenje zahtjeva štrajkača Toščelika

Povodom zahtjeva šest radnika zaposlenih u Toščeliku, Nikšić, za odlazak u penziju, Ministarastvo rada i socijalnog staranja i Ministarstvo ekonomije saopštavaju da su, nakon održanog sastanka sa predstavnicima radnika i uvida u dokumentaciju, zaključili da ne postoji pravni osnov za ispunjenje njihovih zahtjeva.
Bez pravnog osnova za ispunjenje zahtjeva štrajkača Toščelika
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Naime, zahtjev za penzionisanje, zaposleni su uputili na osnovu člana Zakona o PiO koji je prestao da važi prije više od godinu dana.

Takođe, zahtjev za penzionisanje je sporan i zbog činjenice da su oni  u radnom odnosu u Toščeliku, pa čak i kada bi im bili plaćeni doprinosi za beneficirani staž, oni ne bi ispunjavali zakonski osnov za penzionisanje jer nisu raskinuli radni odnos za vrijeme važenja zakona.

Bez pravnog osnova je i njihov zahtjev da traže retroaktivno obračunavanje penzija za period u kome su se nalazili u radnom odnosu.

Na osnovu svega navedenog, apelujemo na radnike da prekinu štrajk, posebno imajući u vidu činjenicu da se nalaze u radnom odnosu i da redovno primaju zarade na koje se obračunavaju doprinosi, kaže se na kraju saopštenja.

Portal Analitika