Društvo

Manipulacije poslodavaca: Blanko otkaz, radnik „u šaci“

Unija slobodnih sindikata dobija sve više pritužbi radnika, koji tvrde da su ih prilikom sklapanja ugovora o radu poslodavci primorali da potpišu i otkaze bez upisanog datuma, koje su potom šefovi mogli da aktiviraju u slučaju bolesti zaposlenog, ali i prilikom trudnoće ili ako pak žele da otpuste radnika bez otpremnine.
Manipulacije poslodavaca: Blanko otkaz, radnik „u šaci“
Portal AnalitikaIzvor

Kako je Pobjedi kazao predsjednik ovog Sindikata Srđa Keković blanko sporazum o prestanku radnog odnosa koji poslodavci sve više koriste treba da bude prioritetno pitanje za sve institucije koje se bavi pitanjima radnih odnosa, ali i Državnog tužilaštva.

Kampanja

- Moramo to da zaustavimo jer je štetno ne samo za pojedinca koji se dovodi u poziciju da nema dostojanstvene uslove rada, nego i za državu, za budžet. Manje novca se ubira po osnovu poreza, a štetno je i za socijalne fondove - poručio je Keković.

On objašnjava da poslodavci na ovaj način radnika „drže u šaci“.

- Radnik je svjestan da u bilo kom trenutku može da ostane bez posla, i to bez otpremnine i prava na naknade sa biroa. Zato su blanko otkazi postali manje-više praksa – upozorio je sagovornik Pobjede.

Polovinom prošle godine Unija slobodnih sindikata pokrenula je kampanju protiv blanko sporazumnih raskida radnog odnosa.

- U situaciji kada poslodavac po zakonu mora da da ugovor o radu na neodređeno vrijeme on tada tjera zaposlenog da prije toga potpiše zahtjev za sporazumni raskid radnog odnosa u kome piše da radnik traži od poslodavca da mu sporazumno prestane radni odnos i da poslodavac prema njenu nema nikakve obaveze. Radnik to potpusuje i ostavlja prazan prostor za upis datuma raskida – objašnjava Keković.

Osim što se radi o nezakonitom postupku, kako kaže sagovornik Pobjede, to je i krajnje nehuman čin.

(Opširnije čitajte u Pobjedi)

Portal Analitika