Abiznis

Cijene nafte porasle

Cijene nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima, jer su požari u Kanadi i eskalacija napetosti u Libiji povećali zabrinutost ulagača u vezi snabdijevanja u kratkoročnoj perspektivi.
Cijene nafte porasle
Portal AnalitikaIzvor

Na londonskom tržištu cijena je porasla 1,11 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 45,73 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,36 USD višoj cijeni, od 45,14 USD, prenosi Hrportfolio.

“Razlika je u odnosu na tržišno stanje prije godinuse ogleda u tome što u cijene počinju da se uračunavaju prekidi u snabdijevanju”, ocijenio je Olivier Jakob iz kompanije Petromatrix.

U Kanadi su zbog požara evakuisani svi stanovnici Fort McMurrayja. Neki naftovodi su u pokrajini Alberti zatvoreni, dok su isporuke iz pojedinih postrojenja smanjene, iako još nije tačno utvrđeno koliko.

“Dešavanja u Kanadi su primjer onoga što će biti ključni činilac u ovoj godini, a to je niz neočekivanih prekida snabdijevanja koji podupiru cijene”, saopštio je David Hufton iz PVM Oil Associates.

Iz investicijske kompanije ETF Securities je navedeno da je zbog neplaniranih zastoja snabdijevanja iz članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), uključujući Libiju, proizvodnja smanjena više od dva miliona barela dnevno (BPD).

Libijska proizvodnja mogla bi biti i dodatno smanjena zbog eskalacije napetosti između političkih frakcija na istoku i zapadu zemlje.

Američka proizvodnja i dalje pada, a novi zvanični podaci pokazuju smanjenje više od osam odsto od sredine prošle godine, na 8,83 miliona barela dnevno.

OPEC nije danas na svojim internet stranicama objavio cijenu barela referentne korpe njegove nafte zbog vjerskih praznika u Austriji i Njemačkoj.

U utorak je iznosila 41,02 USD i bila je 1,45 USD niža nego na početku sedmice.

Portal Analitika