Abiznis

Vujović: Potvrđen odgovoran odnos Vlade prema investitorima

Ishodom arbitraže u korist države Crne Gore, po tužbi bivših vlasnika nikšićke Željezare MNSS (Montenegro Specialty Steels) i Recupero, je potvrđen odgovoran odnos Vlade prema investitorima i obavezama iz ugovora, izjavio je za Portal Analitika predsjednik Radne grupe za praćenje arbitražnog postupka Branko Vujović.
Vujović: Potvrđen odgovoran odnos Vlade prema investitorima
Portal AnalitikaIzvor

“Radilo se o vrlo složenom postupku arbitraže- pripremili smo obimnu dokumentaciju koja je pokazala da smo poštovali ugovorene obaveze, iako su tužioci angažovali najbolje svjetske ekperte iz oblasti prava i finansija“, naglasio je Vujović.

On se zahvalio zastupnicima države u ovom slučaju, sa kojima su članovi radne grupe, ističe, imali korektnu saradnju.  

CSID (Međunarodni centar za rješavanje međunarodnih sporova) u Parizu odlučio je u korist Crne Gore u vezi sa arbitražnim postupkom koji su pokrenuli MNSS i Recupero, bivši vlasnici Željezare Nikšić, tražeći naknadu štete od preko 100 miliona eura.

Tribunal je takođe odlučio da su MNSS i Recupero u obavezi da snose troškove arbitražnog tribunala i ICSID Sekretarijata u potpunosti. Imajući u vidu ovakvu odluku kojom se MNSS obavezuje da plati troškove postupka, može se smatrati da je MNSS kažnjen zbog pokretanja date arbitraže i generisanja troškova Crnoj Gori. Odluka tribunala je konačna.

Portal Analitika