Kultura

Klaudio Magris otvara 11. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Jedanaesto izdanje Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, čiji je slogan "Crna Gora čita", svečano će otvoriti jedan od najznačajnijih italijanskih autora, Klaudio Magris, a obilježiće još dolazak i predstavljanje renomiranih autora kao što su Petre Dimovski, Dragan Dragojlović, Robert Perišić, Marina Vujčić, Muharem Bazdulj, Vule Žurić, osnivači Njuz neta i Aleksandar Gatalica.
Klaudio Magris otvara 11. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja
Portal AnalitikaIzvor

Važan segment programa biće posvećen crnogorskim autorima, među kojima su: Brano Mandić, Obrad Nenezić, Aleksandar Gavranić i Ljubeta Labović.

Kako su danas na pres konferenciji najavile umjetnička direktorica ove manifestacije Ksenija Popović i PR sajma Marija Drašković, broj izlagača biće znatno veći u odnosu na prethodnu godinu, pa će svoja izdanja, pored crnogorskih, predstaviti i izdavačke kuće sa zajedničkog jezičkog područja, iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

- Sajam će ove godine promovisati društveno odgovornu akciju iniciranu od strane Udruženja Liga i Kazina "Volcano" koji su odštampali 500 besplatnih primjeraka knjige "Problematično i patološko kockanje" autorke dr Elvire Koić, a s ciljem suzbijanja ovog problema. Na taj način sajam će se kroz svoje aktivnosti uključiti u animaciju društva i podizanje svijesti o problemima zavisnosti, uz razgovore za psihijatricom Maidom Burdžović i psihologom i komunikologom Radojem Cerovićem - najavili su organizatori.

0405sajam1Kao i najveći dio kulturnih manifestacija ove godine, i sajam će dijelom biti u znaku obilježavanju jubileja nezavisnosti Crne Gore.

- Ministarstvo prosvjete će svakog dana od 15 do 16 časova organizovati panele na različite teme u okviru kojih će biti predstavljen i novi sistem srednjoškolskog obrazovanja. Pored toga, svakog dana Zavod za udžbenike i nastavna sredstva predstaviće svoja izdanja. Poseban akcenat stavljen je na projekat za djecu "IDEA čita": najmlađi posjetioci imaće priliku da tokom pet dana sajma posjete dječiji kutak i budu dio časa koji će držati Žarko Žabac, uz asistenciju profesora književnosti, a sve uz podršku Idea supermarketa, koji je ovogodišnji sponzor ovog segmenta. Novitet je i nagradna igra, pa će svi koji posjete sajam kupovinom ulaznice ostvariti pravo učešća u nagradnoj igri. Dobitnici će se izvlačiti na kraju Sajma, kada će im biti uručena neka nagrada: putovanje za dvoje u Prag, dva putovanja za dvoje u Dubrovnik, romantični vikend za dvoje u Hotelu "Aleksandar" u Rafailovićima, laptop, tablet uređaj, kozmetički tretmani i pet vrijednih paketa knjiga - noviteti su 11. izdanja Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja.

Svečano otvaranje najavljeno je za ponedjeljak, 9. maj u podne, uz učešće studenata Muzičke akademije sa Cetinja. Sajam je biti otvoren do 15. maja, uz svakodnevno radno vrijeme od 11 do 22 časa. Cijena ulaznice je jedan euro, a za organizovane posjete đaka i studenata su besplatne.

Organizatiori sajma od ove godine su izdavačka kuća Nova knjiga iz Podgorice i Ministarstvo prosvjete, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture, Ministarstvo nauke i Delta siti, u saradnji sa Studentskim parlamentom Univerziteta Crne Gore. 

Portal Analitika