Zanimljivosti

Dijete iz epruvete: Da li ovako izgleda budućnost produženja vrste?

Henri Grili, profesor na Stenfordu, predviđa kako u budućnosti polni odnos neće biti potreban za nastavak ljudske vrste i vjeruje da će kroz 20 godina većina djece biti začeta u laboratorijima i samim tim seksualni odnos više neće imati svrhu reprodukcije.
Dijete iz epruvete: Da li ovako izgleda budućnost produženja vrste?
Portal AnalitikaIzvor

- Za 20 do 40 godina kada par poželi da ima dijete, muškarac će morati da donira spermu, a žena komadić kože - rekao je Grili i objasnio kako će "tehničari u laboratoriji od kože da naprave matične ćelije koje se zatim pretvaraju u jajašce. Ono će se oploditi spermom, pa će par dobiti seriju embriona".

- Naučnici će zatim da analiziraju embrione i dodeliće im pluseve i minuse - tvrdi Grili.

Nakon proučavanja prednosti i nedostataka embriona, budući roditelji će odabrati koje embrione žele da zadrže i on se tada stavlja u matericu žene.

Grili je objasnio kako će embrioni biti podeljeni u kategorije da bi olakšali biranje budućim roditeljima. Prva kategorija sadržavaće embrione sa teškim bolestima, a druga sa lakšim. Treća kategorija je fizički izgled, odnosno boja očiju, kose itd. Četvrta kategorija predviđa ponašanje.

- U četvrtoj kategoriji informacije su ograničene, ali moći ćemo da kažemo koja je vjerovatnoća da dijete bude veoma inteligentno - rekao je Grili.

Tvrdi da će ovaj način reprodukcije postati normalan pogotovo u zemljama gdje je odlazak kod ljekara skup. Kako bi izbjegli mogućnost rađanja djece sa bolestima, roditelji će se odlučiti na ovaj postupak.

Blic.rs

 

 

Portal Analitika