Društvo

Raspisan konkurs za školovanje oficira VCG

Ministarstvo odbrane raspisalo je danas petnaestodnevni konkurs za obrazovanje šest kadeta za potrebe Vojske Crne Gore na vojnim akademijama u Makedoniji, Italiji i Hrvatskoj, saopšteno je iz tog resora.
Raspisan konkurs za školovanje oficira VCG
Portal AnalitikaIzvor

Osim što moraju ispuniti zdravstvene uslove, zainteresovani moraju biti crnogorski državljani i ne smiju imati državljanstvo druge države, protiv njih se ne smije voditi postupak za krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti i ne smiju biti osuđivani za krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti. Izabrani kandidati stiču zvanje kadeta, a nakon završetka obrazovanja postaju oficiri Vojske Crne Gore, uz obavezu da u uniformi provedu dvostruko više vremena od trajanja obrazovanja, a kadet koji postane pilot dužan je da provede i dvije godine više. Za vrijeme školovanja kadeti su smješteni u internatima akademija. Takođe, Ministarstvo pokriva troškove obrazovanja i daje mjesečna novčanja primanja, 

"Za kandidate koji ispunjavaju uslove oglasa, Ministarstvo odbrane će organizovati intervju, testiranje iz engleskog jezika, psihološko testiranje, bezbjednosnu provjeru, a potom provjeru fizičkih sposobnosti", saopšteno je iz Minsitarstva.

Budući pripadnici Kopnene vojske će se obučavati u Makedoniji i Italiji (foto: rtcg.me)Budući pripadnici Kopnene vojske će se obučavati u Makedoniji i Italiji (foto: rtcg.me)

Obuka za Kopnenu vojsku u Makedoniji

Predviđeno je da se troje kadeta školuje za kopnenu vojsku na akademiji "General Mihailo Apostolski"u Skoplju, pri čemu bi njihovo obrazovanje počelo u septembru i trajalo četiri godine, u skladu sa Bolonjskom deklaracijom. Prije odlaska na akademiju, kandidati moraju da pohađaju osnovni kurs makedonskog jezika.

Posebni uslovi za kandidate koji žele da se školuju u Makedoniji:
- da nijesu stariji od 21 godinu,
- da su završili ili su u završnom razredu četvorogodišnje srednje škole,
- da su u svakom razredu srednje škole postigli najmanje vrlodobar uspjeh, a u trećem i četvrtom razredu srednje škole imali najmanje ocjenu 4 (vrlodobar) iz engleskog jezika i matematike.

 U Italiji se školuju pilot i oficir Kopnene vojske

U Italiji jedan kandidat će biti upućen na smjer za pilota na Vazduhoplovnoj vojnoj akademiji u Pozuoliju, dok će njegov kolega biti na Vojnoj akademiji Kopnene vojske u Modenu. Prije odlaska kandidati će pohađati kurs italijanskog jezika, a obrazovanje za pilota traje tri godine, dok se na Vojnoj akademiji Kopnene vojske uči dvije godine duže.

Posebni uslovi za kandidate koji žele da se školuju u Italiji:
- da nijesu mlađi od 18, a stariji od 22 godine,
- da su završili ili su u završnom razredu četvorogodišnje srednje škole,
- da su u svakom razredu srednje škole postigli najmanje vrlodobar uspjeh, a u trećem i četvrtom
razredu srednje škole imali najmanje ocjenu 4 (vrlodobar) iz engleskog jezika i matematike,
- da dobro poznaju italijanski jezik,
- kandidati koji se prijavljuju za obrazovanje na smjeru pilota Vazduhoplovne vojne akademije moraju
da znaju da plivaju, da nijesu visočiji od 190 cm i da imaju odličan vid i sluh.

U Italiji se obučavaju vojni pilotiU Italiji se obučavaju vojni piloti

Vojna inženjerija se školuje u Zagrebu

Ministarstvo odbrane će obezbijediti obrazovanje jednog kadeta na programu Vojno inženjerstvo, u smjeru: Tehnička služba, na Vojnoj akademiji „Petar Zrinski“ i fakultetima Univerziteta u Zagrebu. Obrazovanje u Hrvatskoj će trajati četiri godine.

Posebni uslovi za kandidate koji se školuju u Hrvatskoj:
- da nijesu stariji od 22 godine,
- da su završili ili su u završnom razredu četvorogodišnje srednje škole,
- da su u svakom razredu srednje škole postigli najmanje vrlodobar uspjeh, a u trećem i četvrtom
razredu srednje škole imali najmanje ocjenu 4 (vrlodobar) iz engleskog jezika i matematike.

"Kandidati koji se prijavljuju na javni oglas, prijavnu dokumentaciju šalju na adresu Ministarstvo odbrane – Direktorat za ljudske resurse, ulica Jovana Tomaševića br. 29, Podgorica, sa naznakom `Za javni oglas za obrazovanje na vojnim akademijama`", saopšteno je iz Ministarstva.

Naglasili su da kandidati treba da prilože  prijavni formular (www.odbrana.gov.me - na link Konkursi i Biblioteka/Konkursi), uvjerenje o crnogorskom državljanstvu, izvod iz matičnog registra rodjenih (kandidati koji posjeduju biometrijsku ličnu kartu nijesu u obavezi da dostave uvjerenje o državljanstvu i izvod iz matične knjige rođenih, već ovjerenu kopiju biometrijske lične karte),  izjavu ovjerenu od strane suda da nemaju državljanstvo druge države, potvrdu nadležnog organa da se protiv njih ne vodi krivični postupak, ovjerene kopije svjedočanstava svih razreda srednje škole i diplome ukoliko je posjeduju, ljekarsko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti izdato od izabranog ljekara, CV, adresu i broj telefona.

Oni koji žele da se školuju u Italiji moraju dostaviti dokaz o poznavanju italijanskog jezika (kandidatima koji su učili italijanski jezik u srednjoj školi, kao dokaz, služiće ocjene iz italijanskog jezika iz svedočanstava).

"Izabrani kandidati za obrazovanje na vojnim akademijama su u obavezi da svu potrebnu dokumentaciju prevedu na makedonski, italijanski, odnosno hrvatski jezik, uz ovjeru sudskog tumača. Kandidati se mogu prijaviti za više akademija", objasnili su iz Ministarstva.

Više informacija možete dobiti putem telefona 020 483 554, radnim danima od 9,00 do 16,00 sat

Portal Analitika