Društvo

CKM: Decenija nezavisnosti promovisana u Turskoj

Crnogorska kulturna mreža je u sklopu aktivnosti promocije decenije nezavisnosti u dijaspori pośetila crnogorsku zajednicu u Istanbulu.
CKM: Decenija nezavisnosti promovisana u Turskoj
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju iz te nevladine organizacije, prilikom razgovora sa predstavnicima udruženja Socijalne solidarnosti i kulture iseljenika Jugoslavija - Crna Gora upoznali su CKM sa aktivnostima njihovog udruženja, koje radi na integraciji svih građana Turske koji imaju veze sa Crnom Gorom, bez obzira na vjeru i naciju.

- Ovo udruženje će deceniju nezavisnosti obilježiti 22. maja krstarenjem Bosforom uz bogat kulturno-umjetnički program. Oni su istakli da imaju dobru saradnju sa Upravom za dijasporu i ostalim institucijama iz Crne Gore. Predśednik naše organizacije Aleksandar Damjanović je predstavnike crnogorske zajednice upoznao sa programom obilježavanja decenije nezavisnosti, koji naša organizacija priprema 21. maja na Cetinju, i apelovao na njih da pojačaju svoje aktivnosti kako bi animirali što veći broj mladih da se priključe radu njihovog udruženja. On se zahvalio svima koji su 2006. godine dali doprinos obnovi crnogorske nezavisnosti, i pozvao ih da 21. maja dođu u svoju maticu da svi zajedno proslavimo veliki jubilej koji ona obilježava. Damjanović je istako da se zahvaljujući Bošnjačkoj stranci u Crnoj Gori permanetno radi na promociji i jačanju identiteta i kulturnog nasleđa Bošnjaka, kao da je Crna Gora najbolji primjer u regionu kako se treba odnositi prema manjinskim narodima - stoji u saopštenju CKM-a.

Predsjednik tog udruženja pozvao je predstavnike crnogorske zajednice u Turskoj da na takmičenju Eurosong glasaju za "Highway", kako bi ostvarili što bolji plasman, što bi bilo i važno za promociju  Crne Gore. Dogovoreno je da se u narednom periodu u Turskoj partnerski organizuju manifestacije koje će biti usmjerene ka mladima i bliže ih upoznaju sa kulturnim nasljeđem Crne Gore.

Portal Analitika