Zanimljivosti

Napravite 3 koraka i postanite nova osoba!

Svi koji žele da postignu velike životne promjene kada je njihovo zdravlje i vitka linija u pitanju, trebali bi da naprave tri ključna koraka.
Napravite 3 koraka i postanite nova osoba!
Portal AnalitikaIzvor

Zakoračite tri puta i budite baš onakvi kakvi želite da budete!

1. Odredite konkretne ciljeve: Postavljeni ciljevi moraju biti konkretni, mjerljivi i ostvarljivi. Ciljevi koji nijesu adekvatno postavljeni, ne mogu da vas natjeraju na potpunu posvećenost njihovom postizanju. Nije jednostavno raditi na postizanju cilja koji nije adekvatno određen. Dakle, ne postavljajte pred sebe ciljeve poput gubitka kilograma ili praktikovanja zdravog načina života. Postavite ciljeve koji uključuju konkretne i tačno određene krajnje rezultate, poput postizanja određene tjelesne mase ili "pločica" na stomaku.

2. Identifikujte prepreke: Prije nego što započnete akcije kojima bi trebalo da ostvarite postavljene ciljeve, trebalo bi aktivno i realno da razmislite o mogućim preprekama na koje biste mogli da naiđete na putu koji vodi prema ostvarenju određenog cilja. Ukoliko ste, na primjer, odlučili da izgubite 10 kg i razradili strategiju za ostvarenje navedenog cilja, a koja uključuje redovno izvođenje fizičke aktivnosti, te striktni dijetalni način prehrane, trebalo bi da razmislite o vašim dnevnim poslovnim obvezama koje bi mogle da budu prepreke u ostvarenju vaših ciljeva. Plan za ostvarenje postavljenog cilja uskladite sa stvarnim mogućnostima pa tako, na primjer, razmislite na koji biste način bi tokom radnoga vremena mogli da konzumirate dijetalne obroke.

3. Postavite vremenski okvir: Odredite kratkoročne ciljeve koje nužno morate da ostvarite kako biste zaokružili vaš glavni cilj. Kratkoročni ciljevi takođe treba da budu realno postavljeni, a u svrhu kontrole, kako napretka, tako i vremena koje vam je potreban. Ukoliko je vaš krajnji cilj već spomenuti gubitak 10 kg, morali bi da postavite vremenski okvir u kome bi voljeli da postignete navedeni rezultat. Vremenski okvir za postizanje krajnjeg cilja mogao bi, na primjer, biti od 6-8 mjeseci, dok bi kratkoročni ciljevi gubitka manjeg broja kilograma trebalo da budu postavljeni za vremensko razdoblje od nekoliko sedmica.

Izvor i foto: Index.hr/I.RI/123rf

Portal Analitika