Kultura

MIT: Beogradsko Narodno pozorište gostuje sa komadom "Kod kuće / Kabul"

Monodrama Tonija Kušnera "Kod kuće / Kabul" u režiji Željka Đukića i izvođenju Dušanke Stojanović Glid sjutra je na programu MIT festivala, na sceni Kraljevskog pozorišta "Zetski dom" od 20 časova.
MIT: Beogradsko Narodno pozorište gostuje sa komadom "Kod kuće / Kabul"
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj komad izvodi prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu i za njega je dobila prestižnu glumačku nagradu "Miloš Žutić" za 2010. godinu. Dramu je vidjela brojna publika u zemljama regiona, Evrope i u Americi.

- U kazalištu sve ostaje tek na riječima, dok se u dramu ne umiješa glumac: moglo bi se reći da je Dušanka Stojanović Glid Kušnerove riječi zavitlala u nebo i od njih napravila rapsodiju ranjenog čovjeka posvećenog ljubavi prema životu, ljudima i njihovoj historiji. Gledajući "Kabul" možemo šutjeti ili plakati, ali sigurno je da osjećamo kao da smo dotaknuti nekim nebeskim eonom koji čovjeka spaja s univerzalnim i vječnim. Onako kako nam se predstavila glumica Dušanka Stojanović Glid, tako se glumilo nekada i to onda kada se glumilo najbolje: s velikom energijom, naporom i s dubokom mišlju na ono što se govori i s pažnjom prema onome tko nas sluša. Tako su glumili Ljuba TadićMarija CrnoboriDubravko DujšinMira Stupica i drugi velikani naših scena - nešto od tog dostojanstvenog, moćnog i magičnog osjećalo se u glumi Dušanke Stojanović Glid na zagrebačkim Ljetnim noćima - zapisao je Bojan Munjin nakon gostovanja komada u Hrvatskoj.

K.J.

Portal Analitika