Društvo

Vujović: Ostrašćene uređivačke politike

Izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju Ranko Vujović smatra da će trebati vremena da se na nivou cijele medijske zajednice shvati da je jedini mogući put u novinarstvu poštovanje pravila profesije.
Vujović: Ostrašćene uređivačke politike
Portal AnalitikaIzvor

Prema njegovim riječima, ako mediji sami sebe ne budu regulisali, otvaraju se vrata nekom drugom da ih reguliše. A, znamo dobro, kaže Vujović za Pobjedu, kako to izgleda kada država reguliše medije.

Kompleksnost

Govoreći o stanju na našoj medijskoj sceni, naš sagovornik ističe da je situacija kompleksna i nimalo jednostavna za razumijevanje.

 - Posljednjih godina dešava se sve veći upliv politike u medije, a s druge strane medija u politiku. Ovo neprirodno prožimanje stvara nenormalne situacije i nije dobro ni za medije ni za politiku. Sa jedne strane ugrožena je nezavisnost medija i novinara, a s druge kada se mediji miješaju u politiku dobijamo ostrašćene uređivačke politike koje su najčešće jednostrane, pristrasne i neobjektivne - kazao je Vujović.

Najčešća mana medijskog izvještavanja, kako naglašava, je ta što se „veliki broj informacija spinuje ili boji onako kako njihovi vlasnici ili urednici zahtijevaju“.

Na taj način, smatra Vujović, dolazimo u situaciju da se do objektivne informacije ili podataka o onome šta se stvarno desilo jako teško dolazi.

- Morate da pročitate nekoliko novina ili da odgledate nekoliko informativnih emisija da bi shvatili šta se stvarno desilo. U cijeloj toj priči uloga novinara je potpuno degradirana. Oni su svedeni na servis urednika i vlasnika medija bez moguć- nosti da samostalno rade svoj posao. Njihov materijalni položaj, visina plate i nedefinisani radni ugovori onemogućavaju ih da se izbore za bolji i nezavisniji položaj u redakcijama – upozorio je Vujović.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika