Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • "Dobrota" neuslovna za psihijatrijske bolesnike, ZIKS nema kud sa njima: Specijalna bolnica neophodna

"Dobrota" neuslovna za psihijatrijske bolesnike, ZIKS nema kud sa njima: Specijalna bolnica neophodna

Zatvorska bolnica, čija je gradnja u planu godinama, prema informacijama koje je Pobjeda dobika od nadležnih, još neko vrijeme će ostati -samo u programima. Prema ranijim najavama, gradnja je trebalo da bude završena do 2020, ali, kako saznaje taj list, još nije gotova ni projektna dokumentacija.
"Dobrota" neuslovna za psihijatrijske bolesnike, ZIKS nema kud sa njima: Specijalna bolnica neophodna
Portal AnalitikaIzvor

Gradnja bolnice

- Uprava Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija i Ministarstvo pravde prepoznali su potrebu gradnje Specijalne bolnice u kompleksu Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pa su shodno tome kandidovali projekat izgradnje specijalne bolnice kod međunarodnih partnera, kao i kroz kapitalni budžet – kazali su Pobjedi iz Ministarstva pravde.

Iz ovog resora objašnjavaju da bi specijalna zatvorska bolnica bila organizaciona jedinica zatvorenog tipa u koju bi se upućivale osobe kojima je određeno obavezno psihijatrijsko liječenje i čuvanje u zdravstvenoj ustanovi, ali i zbrinjavanje narkomana i alkoholičara.

Na problem nepostojanja zatvorske bolnice nedavno su ukazali i iz Akcije za ljudska prava, čije istraživanje je pokazalo da je jedan od gorućih problema Psihijatrijske bolnice u Kotoru to što oni moraju da brinu o pacijentima – zatvorenicima kojima je sudskom presudom naloženo obavezno liječenje.

Nema rješenja

- Jedna od gorućih stvari koje još nijesu riješene u Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Kotoru je forezničko odjeljenje, odnosno jedinica sudske psihijatrije. Ovo odjeljenje je nedovoljnih kapaciteta, neodgovarajuće obezbijeđeno i odavno je trebalo da postane dio posebne zatvorske bolnice za koju se još ne zna da li će i kada početi da se gradi – naglasila je tada Mirjana Radović iz Akcije za ljudska prava.

Na pitanje da li je i za kada u planu izmještanje sudskog odjeljenja iz kruga Specijalne bolnice za psihijatriju u Kotoru, od Ministarstva pravde Pobjeda nije dobila odgovor.

Iz ZIKS-a su za Pobjedu kazali da se u toj ustanovi zatvorenicima kojima je potrebno liječenje pruža adekvatna zdravstvena njega, sa posebnim osvrtom na psihijatrijski tretman.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika