Svijet

Grinpis objavio tajne papire iz pregovora Vašingtona i Brisela

U javnost je procurio još jedan "paket" dokumenata - ovog puta o trgovini između EU i SAD. Organizacija za zaštitu životne sredine Grinpis objavila je tajne papire o toku pregovora o transatlantskom partnerstvu u oblasti trgovine i investicija (TTIP).
Grinpis objavio tajne papire iz pregovora Vašingtona i Brisela
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Suština je u tome da vlada u Vašingtonu vrši mnogo veći pritisak na Brisel nego što je to bilo poznato. Američka administracija prijetila je, između ostalog, da će blokirati olakšice za izvoz evropskoj auto-industriji, ako EU ne bude kupovala više američkih poljoprivrednih proizvoda.

O ovom bruje svi svjetski javni servisi i štampa. Uvid u originalnu dokumentaciju, ponovo su, kao u nedavnom slučaju tzv. panamskih papira, imali njemački državni TV kanali i dnevni list "Zidojče cajtung". Mediji prenose da su od organizacije Grinpis dobili dokument u koji su do sada, pod strogo kontrolisanim uslovima, mogli da imaju uvid samo poslanici njemačkog Bundestaga i odabrani članovi vlade, i to pod strogim nadzorom u tajnoj prostoriji Ministarstva privrede.

Prema njihovom izvještavanju, tajni dokumenti pokazuju da SAD odbacuju želju EU da se sporni privatni abritražni sudovi za tužbe koncerna zamijene javnim regularnim sudovima. Vašington, takođe, prihvata generalnu zabranu proizvoda samo uz podnošenje naučnog dokaza da oni ugrožavaju zdravlje. Time bi TTIP doveo do snižavanja standarda zaštite potrošača u EU.

Dok EU objavljuje svoje prijedloge, SAD insistiraju na tajnosti. Stručnjak Grinpisa za trgovinu Jirgen Knirš kaže da su dokumenta rampa za "košmar" koji bi "uskoro mogao da postane stvarnost". On je dodao da ga posebno brinu zahtjevi SAD da se smanji zaštita potrošača.

Po riječima Svena Gigolda, portparola Zelenih u Evropskom parlamentu za finansije i ekonomsku politiku, ovi podaci su otvorili odavno neophodnu debatu o standardima transparentnosti u svjetskoj trgovinskoj politici. Lobisti imaju pristup donosiocima odluka, a istovremeno se sve krije od građana, čime se podriva demokratija.

- To što se u slučaju drugih sporazuma o slobodnoj trgovini ne zna ni ko ima mandat za pregovaranje pokazuje da se tranparentnost u trgovinskoj politici shvata kao privilegija vladara - veli Gigold. - Transparentnost u pregovaračkom procesu treba da postane standard svih međunarodnih ugovora i zato je dobro što su sada i detalji o stanju pregovora o sporazumu između SAD i EU postali poznati široj javnosti.

Portal Analitika