Svijet

Njemačka pristaje na uvoz hormonski tretirane i genetski modifikovane hrane iz SAD?

Njemačka vlada i nakon objavljivanja tajnih detalja Transatlantskog trgovinskog i investicijskog sporazuma (TTIP), koje je u ponedjeljak u Berlinu ozvaničila organizacija Greenpeace, ostaje pri stavu da je potreban nastavak pregovora o slobodnoj trgovini između Evropske unije i SAD-a, objavljeno je iz kabineta njemačke vlade.
Njemačka pristaje na uvoz hormonski tretirane i genetski modifikovane hrane iz SAD?
Portal AnalitikaIzvor

- Njemačka vlada i ostaje pri zaključivanju cijelog ugovora o TTIP-u. Mi zavisimo od otvorenog tržišta - rekao je portparol vlade Štefen Zajbert reagujući na objavljivanje tajnih detalja iz pregovora o TTIP-u, a u kojima stoji da američka strana u pregovorima traži smanjenje socijalnih standarda na području zdravstva, kao i standarda na polju zaštite potrošača.

Njemačko ministarstvo ekonomije saopštila je da se radi o pregovaračkim pozicijama tokom pregovaračkog procesa, a ne o gotovom tekstu ugovora.

- Zahtjevi i pregovaračke pozicije jedne strane ne znače i da će tim zahtjevima biti udovoljeno - rekla je portparolka ministarstva ekonomije, koje vodi pregovore o TTIP-u.

Greenpeace je u ponedjeljak preko njemačke internet platforme "Republica" objavio tajne djelove sporazuma o TTIP-u, koje su prije toga objavili i neki njemački mediji, a koji su dosad bili dostupni samo političarima. Iz ovih dokumenta je vidljivo kako američka strana u pregovorima zahtijeva promjene stavova o zaštiti potrošača u Evropskoj uniji koji bi, između ostalog, omogućili ulazak genetski modifikovanih živinarskih namirnica na tržište, kao i namirnica tretiranih hormonima.

Iz dokumenata je takođe vidljivo kako američka strana ne želi da popusti Evropskoj uniji ni u pogledu spornih specijalnih arbitražnih sudova na kojima bi veliki koncerni mogli da tuže pojedine države u slučaju spora, a na čemu istrajava Vašington.

Bavarski premijer i predsjednik vladajuće Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Horst Zehofer zatražio je više transparentnosti tokom pregovora o TTIP-u.

Autor i foto: tportal.hr/Hina/Pixsell/Wiktor Dabkowski

Portal Analitika