Abiznis

Posao na riječnom brodu: Šta ide uz platu od 2.500 eura

Krstarenje evropskim rijekama, gde uz platu od 1.000 do 2.500 hiljade eura dobijate kabinu s pogledom zvuči lijepo, ali koliko je, u stvari, težak rad na kruzeru?
Posao na riječnom brodu: Šta ide uz platu od 2.500 eura
Portal AnalitikaIzvor

Život na riječnim kruzerima često izgleda kao idealan, međutim ono što se ne zna je i da iza te idile stoji izuzetno težak rad.

“Glavna razlika između morskih i riječnih kruzera je rad na istima. I dok oko 200 konobara uslužuje goste na prekookeanskim borodovima, na riječnim ih je samo 5-6. To znači, ako se jedan razboli drugi moraju više da rade. Na riječnim kruzerima mora da se radi ozbiljno i samo profesionalci mogu da izdrže taj ritam. To se odmah vidi u prvim danima, jer oni koji misle da je ovo lak posao, brzo se vraćaju kući”, kaže Ivan Leštanin, pravni zastupnik Safe Cruise kompanije koja zapošljava i srpske državljane na riječnim kruzerima. 

Potražnja za ovim poslom je prilično velika. 

“Mi zapošljavamo oko 20-30 naših ljudi mjesečno. Najviše konobara i kuvara koji zarađuju između 1.000 i 2500 eura svaki mesec, plus bakšiš. Oni imaju i svoje kabine sa prozorom i besplatnim internetom, za razliku od prekookeanskih kruzera”, dodaje on. 

Sezona riječnih krstarenja traje od marta do novembra, a standardna ruta je Rajna-Majna-Dunav. Leštanin kaže da je u ovom poslu znanje nemačkog i engleskog jezika predstavlja prednost.

Da je ovaj posao zaista primamljiv za mlade ljude, dokazuje i Igor O. (26) koji će se uskoro otisnuti na jedan od riječnih brodova gdje će raditi kao zamjenik glavnog kuvara. 

“Rečeno mi je da ću raditi oko 10 sati, s tim što ću imati slobodne dane da izađem sa broda kada je usidren i, naravno, godišnji odmor. Težina posla zavisi i od pozicije u kuhinji, najniža je da pereš sudove, a najviša šef kuhinje. Kada si glavni u kuhinji, to je svakako najveći stres i pritisak jer moraš da organizuješ sve. Plata za najvišu funkciju je oko 2.400 eura, plus bonusi, dok je najniža plata u kuhinji 850 eura plus bakšiš od oko 400-500 eura”, objašnjava Igor. 
 

Portal Analitika