Abiznis

EPCG: U sistemu daljinskog očitavanja više od 60 odsto kupaca

U Crnoj Gori se od 370 hiljada kupaca električne energije, preko 228 hiljada nalazi u sistemu daljinskog očitavanja i upravljanja potrošnjom, odnosno više od 60 odsto, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).
EPCG: U sistemu daljinskog očitavanja više od 60 odsto kupaca
Portal AnalitikaIzvor

Iz EPCG su kazali da je preduzeće Enel isporučilo sva ugovorena brojila za projekat modernizacije mjerenja potrošnje električne energije.

„U drugoj fazi projekta završeno je 82 hiljade od planiranih 90 hiljada inspekcija mjernih mjesta planiranih za ugradnju. Radi se trenutno u regionima 2, 3 i 5 odnosno Podgorici, Kotoru, Budvi i Ulcinju, a od maja se nastavlja se ugradnja i u ostalim regionima“, rekli su agenciji Mina-business iz EPCG.

Iz kompanije su naveli da se u drugoj fazi preko 80 odsto brojila ugrađuje u individualnim stambenim objektima gdje se radi i izmještanje mjernih mjesta.

„Služba održavanja Fukcionalne cjeline (FC) Distribucije rekonstruišu svaki trafo reon u kojem se ugrađuju brojila. Do sada je rekonstruisano 420 trafo reona pa potrošači osim pouzdanijeg mjerenja dobijaju i stabilnije i kvalitetnije napajanje električnom energijom“, objasnili su iz EPCG.

Do kraja projekta daljinski će se očitavati više od 70 odsto konzuma.

Iz EPCG su saopštili da FC Distribucija drži korak sa planovima i da je realno očekivati da će do kraja godine, dva mjeseca prije planiranog roka, radovi u drugoj fazi projekta biti završeni.

„Zakon o energetici predviđa da do 1. januara 2019. godine najmanje 85 odsto kupaca električne energije mora biti opremljeno savremenim sistemima mjerenja potrošnje. Zbog toga, a i zbog činjenice da je projekat do sada dao odlične rezultate, EPCG planira i treću fazu projekta“, rekli su iz kompanije.

EPCG je realizaciju projekta počela 2011. godine, a u okviru prve faze, koja je koštala 40 miliona eura, ugrađeno je oko 165,5 hiljada novih, multifunkcionalnih brojila, čime je tom modernom tehnologijom daljinskog mjerenja obuhvćeno oko 43 odsto crnogorskog konzuma.

„EPCG je 1. marta počela i realizaciju druge faze projekta modernizacije mjerenja potrošnje električne energije, čija vrijednost iznosi 36 miliona eura, u okviru koje će se ugraditi 80 hiljada novih multifunkcionalnih brojila“, rekli su iz EPCG.

Projekat, pored ugradnje brojila, podrazumijeva i rekonstrukciju mjernih mjesta, ugradnju novih ormara i dovođenje pripadajuće mreže u stanje koje odgovara i može da podrži modernu tehnologiju za daljinsko mjerenje potrošnje električne enrergije.

Na taj način, kako je saopšteno iz EPCG, osigurana je i dodatna bezbjednost mjernog mjesta i kupaca, dok se efekti tog projekta višestruko pozitivno odražavaju na cjelokupni distributivni sistem kroz povećanje pouzdanosti i sigurnosti snabdijevanja električnom energijom.

„Takođe, novim sistemom daljinskog mjerenja utroška električne energije je značajno povećana preciznost mjerenja potrošnje, a mogućnost subjektivne greške prilikom očitavanja brojila svedena na minimum“, zaključili su iz EPCG.

Izvor: Mina business

Portal Analitika