Abiznis

Osniva se „Crnogorska kuća“ u Beogradu, naravno na Dedinju

Vlada je na posljednjoj aprilskoj sjednici usvojila Informaciju Uprave za imovinu o objektu koji koristi diplomatsko-konzularno predstavništvo Crne Gore u Srbiji, sa predlogom imenovanja u „Crnogorska kuća“.
Osniva se „Crnogorska kuća“ u Beogradu, naravno na Dedinju
Portal AnalitikaIzvor

U zaključcima Vlade se ističe da je za organizaciju i plan korišćenja „Crnogorske kuće u Beogradu“ nadležna crnogorska ambasada u Srbiji, u saradnji sa Upravom za imovinu. Takođe, režijske troškove i investiciono održavanje Crnogorske kuće u Beogradu snosiće Uprava za imovinu.

Kako se navodi u informaciji, crnogorska ambasada u Srbiji je, u saradnji sa Upravom za imovinu, pokrenula inicijativu da se, shodno interesima države i svojim potrebama zastupanja spoljnopolitičkih prioriteta, nepokretnost u Cakorskoj imenuje u „Crnogorska kuća“ koja će se koristiti za obavljanje redovnih radnih aktivnosti, održavanje sastanaka i drugih aktivnosti od značaja za crnogorsku zajednicu u Srbiji.

„Ideja o postojanju objekta ovog tipa je neophodna, zbog postojanja potrebe za okupljanjem crnogorske zajednice na jednom mjestu, na kojem će se prije svega prenositi i promovisati kulturološke vrijednosti crnogorskog naroda i spoljnopolitički interesi Crne Gore“, precizirano je u informaciji.  

Prema Sporazumu Crne Gore i Srbije o ustupanju nepokretnosti na recipročnoj osnovi iz 2014. godine, potpisnice su se obavezale da daju u zakup bez plaćanja zakupnine nepokretnosti namijenjene za smještaj crnogorske ambasade u Srbiji i srpske ambasade u Crnoj Gori. Srbija se obavezala da će Crnoj Gori dati u zakup objekat na Savskom vencu na beogradskom Dedinju, korisne površine 420 kvadrata, sa zemljištem površine 928 kvadrata. Svaka strana je bila u obavezi da, o sopstvenom trošku i prije ustupanja drugoj predmetne nepokretnosti, izvrši neophodne investicije kako bi se privela namjeni.  

foto: srbin.info

Portal Analitika