Svijet

Gorjele pravoslavne crkve i u Sidneju i Melburnu

Dvije pravoslavne crkve u Australiji zahvatio je požar na dan Uskrsa, a informacije o tome stižu samo nekoliko sati nakon što je u Njujorku izgorjela srpska crkva.
Gorjele pravoslavne crkve i u Sidneju i Melburnu
Portal AnalitikaIzvor

Makedonsku pravoslavnu crkvu vaskrsenja u sidnejskom predgrađu Rokdejlu vatrena stihija je potpuno uništila, dok je grčka pravoslavna crkva Blagovijesti u Melburnu samo oštećena.

Kako prenose lokalni mediji, požar je crkvu u Rokdejlu zahvatio oko 22h po lokalnom vremenu, samo nekoliko sati nakon završetka uskršnjih ceremonija. Srećom, u zgradi nije bilo nikoga. 

Prema posljednjim informacijama, lakše su povređene četiri osobe, među kojima su i dvojica vatrogasca.

Sa vatrom se nekoliko sati borilo oko 60 vatrogasaca iz 15 stanica, ali nisu uspjeli da spriječe da požar potpuno proguta zgradu. 

"Iznenadio nas je intenzitet vatre, zgrada se veoma brzo urušila. Imali smo sreće da ima ovako malo povređenih", rekao je Greg Malins iz vatrogasne službe. 

Kako je rekao, prerano je da se govori o uzroku, ali je zbog proslave Uskrsa cijeli dan bilo ljudi u crkvi, pa je "teško vjerovati da je neko uspio da podmetne požar". 

"Bilo je deset uveče, a ovo je veoma živ kraj, svakako bi neko primjetio da se nešto dešava", rekao je nadzornik u vatrogasnoj službi Greg Renkin i naveo da su mogući uzroci instalacije ili svijeće. 

Policija vrši uviđaj.

 

 b92.net

Portal Analitika