Ostalo

VIDEO: 22 godine od smrti Aertona Sene

Na današnji dan prije tačno 22 godine legendarni Brazilac Aerton Sena izgubio je život tokom trke za Veliku nagradu San Marina Formule 1.
VIDEO: 22 godine od smrti Aertona Sene
Portal AnalitikaIzvor

Sena, jedan od najboljih vozača u istoriji Formule 1, ako ne i najbolji, poginuo je u 34. godini pošto je izgubio kontrolu nad svojim bolidom pri brzini od preko 300 km/h i udario u zid u krivini Tamburelo na stazi “Enco i Dino Ferari”.

Samo dan ranije, na istoj stazi, tokom kvalifikacija na skoro istom mjestu život je izgubio i Austrijanac Roland Racenberger. Dvije tragedije, a posebno taj 1. maj 1994. godine, zauvijek su izmijenili kako Formulu 1, tako i sport uopšte. 

Legendarni Brazilac je u karijeri trijumfovao 41 put, još 39 puta se našao na podijumu, osvojio je tri titule šampiona, i ostao je upamćen kao kralj kvalifikacija i najbolji vozač po kiši ikada. Vladao je ulicama Monte Karla i od svog debija u Formuli 1 1984. godine branio je boje Tolemana, Lotusa, Meklarena i Vilijamsa. 

Sigurno je da bez Sene Formula 1 više nije bila ista, jer su je mnogi zavoljeli upravo zbog njega. I sada, 20 godina kasnije, mnogi razmišljaju o tome ‘šta bi bilo kad bi bilo’, ali jedno je sigurno, Sena je bio jedinstven, po načinu vožnje se razlikovao od ostalih, neki ga nijesu voljeli, mnogi jesu, ali je bio i ostao jedan od najboljih ikada. 

B92.net

Portal Analitika