Zanimljivosti

Žene koje doje jelene: "Oni su nam kao djeca"

Žene iz jednog plemena u Radžahstanu u Indiji ne doje samo svoju djecu, već i usvojene jelene.
Žene koje doje jelene: "Oni su nam kao djeca"
Portal AnalitikaIzvor

Ovakav postupak se strancima možda može učiniti bizarnim, ali majke iz bišnojskog plemena već više od pet vijekova usvajaju povrijeđene mladunce jelena ili mladunce koji su ostali bez roditelja i odgajaju ih svojim mlijekom. 

“Ove bebe su moj život, one su mi kao djeca”, kaže 45-godišnja domaćica Mangi Devi Bišnoj. 

“Hranim ih svojim mlijekom i drugom vrstom hrane, i trudim se da im obezbjedim njegu i pažnju kao što to činim za ostale članove svoje porodice”, dodaje Mangi. 

Pripadnici religijske grupe Bišnoj su poštovaoci prirode. Oni žive u blizini džungli i napuštenih oblasti i često odrastaju uz sve vrste životinja, igrajući se sa njima i ne plašeći se nijedne. 

“Odrastao sam sa ovim jelenima, oni su mi kao braća i sestre. Naša je odgovornost da vodimo računa o njihovoj dobrobiti i odgajamo ih. Igramo se s njima i komuniciramo jedni s drugima, oni poznaju naš jezik”, kaže Rošini Bišnoj, 21-godišnji student. 

Njegov susjed Ram Dživan Bišnoj dodaje da jelene ne vidi samo kao životinje, već i kao članove porodice. 

“Štitimo ih od opasnih životinja u divljini, poput divljih mačaka. Moji roditelji nikad nisu pravili razliku između njih i mene. Pripadamo istoj porodici, a naša religija nam nalaže da ih štitimo”, kaže 24-godišnji mladić. 

Zajednica Bišnoj, kojoj pripada oko 2.000 domova, još od 15. vijeka poštuje 29 pravila hinduističkog gurua Šri Jambešvara Bagvana. Jedno od njih je zaštita životinja i prirode, i gajenje ljubavi prema njima. Zajednica brine o flori i fauni, a jelene smatra svetim životinjama, kojima poklanja naročitu pažnju, piše Dejli mejl. 

“Vodimo ovaj način života već 550 godina sa dosta ljubavi i pažnje. Veoma smo zaštitnički nastrojeni prema našim životinjama, naročito mladuncima. Pomažemo im, hranimo ih, i veoma smo ponosni na ono što radimo”, zaključuje Ram Dživan.

B92.net

Portal Analitika