Sci/Tech

Pola muškaraca iz zapadne Evrope je poteklo od jednog kralja

Prema novoj naučnoj studiji, koja se bavila genetskim ispitivanjem Y hromozoma kod 1.200 muškaraca, pola muškaraca koja živi u zapadnoj Evropi su potomci samo jednog kralja iz Bronzanog doba.
Pola muškaraca iz zapadne Evrope je poteklo od jednog kralja
Portal AnalitikaIzvor

Studija je objavljena u stručnom časopisu "Nature Genetics". Njeni autori su rekli za britanski Telegraf da je samo jedan čovjek, koji je bio otac nekoliko elitnih potomaka, odgovoran za nagli rast u populaciji. Taj nagli rast stanovništva u Zapadnoj Evropi se desio prije oko 4 milenijuma.

"Možemo samo da spekulišemo šta je uzrokovali taj nagli rast populacije. Najbolje objašnjenje da je se desio napredak u tehnologiji, koji je uzrokovao povećanju populacije", rekao je Kris Tajler Smit, jedan od naučnika koji su učestvovali u istraživanju.

Y hromozom se prenosi sa oca na sina, tako da preko njega može genetski da se utvrdi kako su muškarci povezani i više stotina godina unazad.

Ova studija navodi da je veliki dio muškaraca u Zapadnoj Evropi poteklo od istog čovjeka, bronzanog kralja prije četiri hiljade godina. Takođe, autori studije su naveli da je tokom istorije bilo nekoliko misterioznih naglih skokova u svjetskoj populaciji.

Izvor: rs.n1info.com

Portal Analitika