Abiznis

INFO DANI povodom Programa podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori za 2016. godinu

Ministarstvo ekonomije će organizovati dva informativna događaja, na kojima će predstavnici klastera zainteresovani da konkurišu za sredstva po osnovu “Programa podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori za 2016. godinu”, moći da dobiju sve informacije i pojašnjenja u vezi procesa konkurisanja, popunjavanja dokumentacije i dodjele sredstava.
INFO DANI povodom Programa podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori za 2016. godinu
Portal AnalitikaIzvor

Info dan u Podgorici  predviđen je za srijedu, 04. maj 2016. u UN Eko zgrada (Ul. Stanka Dragojevića bb), u 11:00 časova dok je Info dan u Bijelom Polju planiran za četrvtak, 05. maj 2016., zgrada Ekonomskog fakulteta (Ul. Slobode bb), takođe 11:00 sati.

Podsjećamo da je Ministarstvo ekonomije raspisalo Javni poziv za učešće u “Programu podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori za 2016. godinu”. Odobrena pomoć od strane Ministarstva ekonomije je do 50%, odnosno do 65% (uvećano za 15% klasterima iz manje razvijenih jedinica lokalne samouprave) ukupnih opravdanih troškova, u iznosu najviše do 10.000 EUR (bez PDV-a), po jednom aplikantu i Projektu. Raspoloživa sredstva u 2016. godini za realizaciju ovog Programa su 50.000 EUR. Cilj Programa je finansijska podrška efikasnijem funkcionisanju inovativnih klastera i njihove bolje promocije, u pravcu ostvarivanja bolje konkurentske pozicije malih i srednjih preduzeća na nacionalnom i međunarodnom tržištu.

Opravdani troškovi podrazumijevaju troškove ulaganja u nematerijalnu i materijalnu imovinu, izuzev IT opreme i saobraćajnih sredstava kao i operativne troškove koji podrazumijevaju troškove osoblja i administrativne troškove, uključujući režijske troškove, koji se odnose na podsticanje klastera da bi se olakšala saradnja, razmjena informacija i pružanje ili usmjeravanje usluga poslovne podrške, promovisanje klastera i upravljanje objektima klastera, organizaciju programa obuka, radionica i konferencija.

Strateški prioritetne djelatnosti koje su predmet sufinansiranja obuhvataju poljoprivrednu proizvodnju i preradu, osim primarne poljoprivrede, drvopreradu, ostale proizvodne djelatnosti, turizam i ugostiteljstvo.

Konkursna dokumentacija za učešće u ovom Programu može se preuzeti lično u prostorijama Ministarstva ekonomije (Rimski trg 46, 81000 Podgorica, IV sprat, kancelarija br. 9), kao i na web stranici Ministarstvahttp://www.mek.gov.me/organizacija/razvoj/javni_pozivi .

Poziv je otvoren do 26. maja 2016. godine.

Portal Analitika