Svijet

Stopa nezaposlenosti u eurozoni 10,2 odsto

Stopa nezaposlenosti u eurozoni tokom marta iznosila je 10,2 odsto, što je 0,2 odsto niže nego u februaru, saopšteno je iz agencije EU za statistiku.
Stopa nezaposlenosti u eurozoni 10,2 odsto
Portal AnalitikaIzvor

Taj procenat neočekivano je niži nego što su prognozirali eksperti kompanije za finansijske usluge Faktset, koji su predviđali da će stopa nezaposlenosti u eurozoni u martu dostići 10,3 odsto.

U izvještaju Eurostata navodi se da je to najniža stopa nezaposlenosti u eurozoni od avgusta 2011. godine, prenosi Capital.ba.

Najnižu stopu nezaposlenosti u martu među zemljama eurozone imala je Njemačka sa 4,2 odsto, dok je najviša zabilježena u januaru u Grčkoj 24,4 odsto i Španiji 20,4 odsto, dok je Francuska na nivou prosjeka od deset odsto.

Prosječna nezaposlenost u EU u martu je iznosila 8,8 odsto i bila je 0,1 odsto niža nego tokom februara, dok je u martu prošle godine dostizala 9,7 odsto.

Prema podacima Eurostata, u martu je u EU bilo nezaposleno 21,42 miliona muškaraca i žena, od čega 16,44 miliona u eurozoni. Prema izvještaju iz februara, broj nezaposlenih u EU smanjio se 250 hiljada, a u eurozoni 226 hiljada.

Portal Analitika