Crna hronika

Detalji nagodbe sa Tužilaštvom: Marović će reći gdje je novac

Politički direktor DPS i trenutno najpoznatiji pritvorenik spuškog Istražnog zatvora Svetozar Marović, osumnjičen za visoku korupciju, u razgovorima koji su minulih dana vođeni u Specijalnom tužilaštvu priznao je da je vođa kriminalne organizacije i da ju je navodno formirao radi sticanja protivpravne imovinske koristi.
Detalji nagodbe sa Tužilaštvom: Marović će reći gdje je novac
Portal AnalitikaIzvor

To je Vikend novinama potvrdilo više dobro obaviještenih izvora bliskih istrazi i familiji Marović.

Nezvanično, uskoro bi se moglo očekivati i njegovo formalno priznanje, odnosno potpisivanje Sporazuma o priznanju krivice, ali kada sa specijalnim tužiocem bude usaglasio visinu kazne, koju bi u daljem postupku razmatrao i Viši sud u Podgorici.

Odlučio da prekine agoniju

Marović se već četiri i po mjeseca nalazi u ZIKS-u, a njegovo zdravstveno stanje se iz dana u dan pogoršava, naročito nakon što su mu predočeni materijalni dokazi koji su protiv njega prikupljeni. Vjeruje se da je upravo to razlog zbog kojeg je odlučio da prekine svoju agoniju. Sagovornik VN kazao je da je Marović spreman da potpiše izjavu da je organizovao kriminalnu organizaciju od 30-ak ljudi, da opiše njihove uloge i način djelovanja, ali i da otkrije kako je i preko kojih računa novac "izašao iz zemlje". U suštini, to je potvrda svih sumnji za koje ga Tužilaštvo tereti. Međutim, novina je tvrdnja Marovića da sporni novac nije uzeo on, već da je i sam u tom korupcionaškom dilu prevaren. U koga je spreman da "uperi prst" može se pretpostaviti.

Treba da se nadoknadi još 15 miliona

Spekuliše se da će svojim priznanjem Marović ukazati na trag više od 15 miliona eura, za koje je oštećena Opština Budva. Riječ je o milionima koji su preko kompanije registrovane u Crnoj Gori besteretno prenijeti na više inostranih računa.

Kada Sporazum o priznanju krivice bude potpisan, Specijalno tužilaštvo će, po logici stvari, zatražiti blokadu svih spornih računa, kako direktno, tako i putem međunarodne pravne pomoći.

Podsjećanja radi, nedavno je i jedan od aktera afere Mirko Latinović izvršio svoje obaveze prema državi u iznosu od 20 miliona eura, tako što je jednu od lamela vrijednog kompleksa "TQ plaza" prepisao u državnu svojinu. U neformalnim krugovima govori se da je Latinović državi zapravo dao Marovićevu imovinu koja se vodila na njegovo ime.

Uskoro finansijska istraga

Osim priznanja, značajan dio nagodbe svakako biće i kazna za Marovića, zatvorska i novčana. Spekuliše se da ona neće biti ispod četiri godine, a zakonom je za krivično djelo kojim se tereti propisana minimalna dvije, a maksimalna četiri godine.

VN saznaju da će nakon okončanja ovog postupka, Tužilaštvo pokrenuti i finansijsku istragu protiv svih osumnjičenih, koja će obuhvatiti i članove njihovih porodica i povezana lica. U toj istrazi, oni će morati da dokazuju porijeklo cjelokupne imovine, a Tužilaštvo ima pravo i da je privremeno konfiskuje i da državi na raspolaganje. To bi u prevodu značilo da poznate Budvane tek čeka borba da zadrže imovinu koju posjeduju.

U toku provjera založenih nekretnina VN saznaju da bi Specijalno tužilaštvo uskoro moglo poslati Višem sudu na reviziju sporazume o priznanju krivice sa Milošem Marovićem i Lazarom Rađenovićem. Nezvanično, u toku je provjera nekretnina, kojima su spremni da nadoknade štetu.

Sporazum predviđa da Marović plati u novcu i nekretninama 380.000 eura i godinu zatvora, a Rađenović za dio krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret 30.000 eura i dvije godine zatvora.

cdm

Portal Analitika