Protokol

Čestitke povodom Vaskrsa

Predsjednici političkih partija u Crnoj Gori čestitali su pravoslavnim vjernicima predstojeći Vaskrs.
Čestitke povodom Vaskrsa
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Pozitivne Crne Gore Darko Pajović, poželio im je da veliki hrišćanski praznik provedu u miru i zdravlju sa porodicama, prijateljima i komšijama.

“Neka Vaskrs bude dodatni podsticaj za nastavak odnosa tolerancije, dijaloga i međusobnog razumevanja, koji su temelj svakog multikulturalnog i građanskog društva, kao i poziv na odgovornost i obavezu svih u stvaranju zajednice koja njeguje i poštuje različitosti”, naveo je Pajović u čestitki.

Predsjednik Liberalne partije, Andrija Popović poželio je svim pravoslavnim vjernicima da predstojeće blagdane provedu u miru, radosti i sreći sa porodicama i sa najdražima, podsjećajući se suštinskih vrijednosti koje nose poruke vaskršnjih praznika.

Predsjednik Socijalističke narodne partije, Srđan Milić naveo je da vječna simbolika vaskresenja Hristovog vraća vjeru u bolju budućnost i afirmiše temeljne ljudske vrijednosti.

"Ovaj praznik simbolizuje pobjedu života nad smrti i podsjeća na važnost njegovanja međusobnog uvažavanja, poštovanja i razumijevanja", poručio je Milić.

On je ukazao da Vaskršnje slavlje treba da bude prožeto istinskim ljudskim i hrišćanskim vrijednostima – zalaganjem za istinu, pravdu i dostojanstvo svakog.

"Iskrenim zajedništvom poštujmo i čuvajmo jedni druge, jer jedino istinskom bliskošću možemo ostvariti razumijevanje i slogu neophodne za srećnu budućnost svih crnogorskih građana.

Želim da predstojeće praznične dane provedemo slaveći život, mir, zdravlje i vjeru u dobro, uz radosni vaskršnji pozdrav i vječne istine, nade i ljubavi", kaže se u čestitki Milića.

Predsjednik Demokratske narodne partije, Milan Knežević poželio je svim vjernicima da dane Vaskrsa provedu u dobrom zdravlju, duhovnom i porodičnom miru i blagosti, uz poštovanje tradicionalnih vrijednosti pravoslavne i svih drugih vjera u Crnoj Gori, kao multikonfesionalnoj i multinacionalnoj zajednici.

On je u čestitki naglasio da Vaskršnji praznici podstiču pravoslavne vjernike na još veću posvećenost izvornim vrijednostima vjere, jedinstvo, osjećaj tolerancije i poštovanja, koji je potreban građanskoj Crnoj Gori.

Knežević je istakao da se u svetom pravoslavnom osjećaju treba okretati i ka ruskim korijenima, na kojima i danas, kako je naveo, istim sjajem sija pravoslavna vjera, temeljeći brojne civilizacijske kodove.

Knežević smatra da pravoslavni vjernici u Crnoj Gori danas, kao rijetko kada do sad, moraju podržati dignitet Mitropolije crnogorsko-primorske.

"I mudro se oduprijeti svim pokušajima urušavanja njene viševjekovne tradicije, uloge i značaja u crnogorskoj istoriji", dodao je Knežević.

I gradonačelnik Cetinja, Aleksandar Bogdanović čestitao je pravoslavnim vjernicima Vaskrs, navodeći da neprolazna simbolika Vaskrsa podsjeća na vrijednosti i principe ljubavi, humanosti, pravde i solidarnosti na kojima počivaju temelji moderne civilizacije.

“Želim da predstojeći vaskršnji praznici, koje provodimo sa našim najmilijima, probude ono najbolje u nama, podstaknu na čovjekoljublje i donesu blagostanje i napredak za sve nas i cijelo crnogorsko društvo”, poručio je Bogdanović.

MINA

Portal Analitika