Sci/Tech

Kina: Plan za “Tamnu stranu mjeseca”

Kina planira da do 2036. godine pošalje astronaute na Mjesec, rekao je visoki zvaničnik Kineske svemirske agencije.
Kina: Plan za “Tamnu stranu mjeseca”
Portal AnalitikaIzvor

Kina je 2003. postala treća zemlja nakon Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Američkih Država koja je poslala čovjeka u svemir. Krajem 2013. na Mjesec je uspješno spustila svoju bespilotnu letjelicu Chang'e-3. Isto tako, do 2018. planira da na takozvanu tamnu stranu Zemljinog prirodnog satelita pošalje svoju istraživačku sondu. 

"Moramo da u sljedećih 15-20 godina podignemo svoje sposobnosti kako bismo realizovali svoje ciljeve istraživanja Mjeseca s ljudskom posadom i napravili veliki korak za kineski narod u iskorištavanju svemira", rekao je zamjenik zapovednika Kineskog svemirskog programa general Džang Julin. 

“China Daily” objavio je da je ta Džangova najava "prva zvanična potvrda da Kina razvija program istraživanja Mjeseca s ljudskom posadom". 

List je, pozivajući se na stručnjake, objavio da Kina prvo mora razviti dovoljno snažnu raketu da u Zemljinu orbitu podigne teret od najmanje 100 tona, a potreban joj je i razvoj naprednije tehnologije za lunarnu misiju, poput naprednih svemirskih odjela. 

Kineski predsjednik Sji Đinping nedavno je rekao da Kina želi da se promoviše u svemirsku velesilu i da je razvoj svemirskog programa jedan od prioriteta za Peking. Prema zvaničnim podacima kineski svemirski program ima godišnji budžet od oko dvije milijarde dolara, što je samo desetina američkog. 

Kina takođe priprema lansiranje sonde na Mars 2020. godine.

B92.net

Portal Analitika