Svijet

Njemačka najuticajnija u Evropi, Srbija najjača u regionu

Prema istraživanju "Power Matrix", Njemačka je zauzela prvo mjesto među najuticajnijim evropskim državama, a Srbija je ocijenjena kao najbolja u regionu.
Njemačka najuticajnija u Evropi, Srbija najjača u regionu
Portal AnalitikaIzvor

Naime, evropsko izdanje portala Politico objavilo je rezultate istraživanja najuticajnijih osoba i država u Evropi.

Lista najuticajnijih država Evrope nastala je poređenjem uticaja lidera država i diplomata u EU, stabilnosti vlada, jasne strategije država i njihove "sirove snage".

Što se tiče zemalja regiona, najbolje mjesto zauzela je Srbija koja je na 19. poziciji. Hrvatska, Crna Gora, Makedonija i Albanija zauzele su od 30. do 33. mjesta.

Jedan od ključnih faktora za izbor najuticajnije države u Evropi je rastući uticaj lidera zemalja sa liste kao i uloga ambasadora koji pripremaju susrete i vode politiku diplomatije, navodi portal Politico.

Srpski premijer Aleksandar Vučić dobio je dobre ocjene, uz obrazloženje da je on osoba s kojom Evropska unija može da rješava probleme. Srbija je tako bolje rangirana od brojnih članica Evropske unije, uključujući Hrvatsku, Sloveniju, Portugal, Bugarsku i Rumuniju.

U istraživanje i analizu, osim dosadašnjih političkih događaja, uključeni su i očekivani događaji u narednim mjesecima.

Prema prognozama portala Politico, Srbija je ocijenjena kao neutralna, a najveću prepreku za napredak predstavlja joj Hrvatska.

Velika Britanija je, po uticaju, druga država Evrope, Francuska se našla na trećem, a Italija na četvrtom mjestu. Mađarska je na šestom mjestu, dok je njen premijer Viktor Orban opisan kao političar s dugoročnom strategijom.

Među liderima evropskih zemalja, njemačka kancelarka Angela Merkel bez konkurencije je zauzela prvo mjesto.

Izvor: rs.n1info.com

Foto: Reuters/Dominic Ebenbichler

Portal Analitika