Svijet

Povjerenje Čeha u Evropsku uniju spalo na najniže grane

Zbog izbjegličke krize povjerenje Čeha u Evropsku uniju palo je na najniže grane do sada i dok je prije migracijskog talasa Unija uživala povjerenje tijesne većine Čeha, sada u nju vjeruje svega 37 odsto, pokazala je redovna anketa češkog Centra za istraživanje javnog mnjenja (CVVM).
Povjerenje Čeha u Evropsku uniju spalo na najniže grane
Portal AnalitikaIzvor

U trenutku ulaska u EU povjerenje u nju imalo je dvije trećina Čeha, a na referendumu su tri četvrtine Čeha kazale su EU jasno i glasno "da", da bi se kasnije podrška ustalila na manje ili više teijsnoj većini.

U aprilu prošle godine povjerenje u EU imalo je 52 odsto Čeha, a za samo godinu dana podrška je opala za 15 odsto, i u ovomjesečnoj anketi povjerenje u Uniju je izrazilo svega 37 odsto Čeha što je najmanji procenat od 2003. godine od kada se prave takve ankete.

Uzrok tako drastičnog, neviđenog pada povjerenja u EU od 15 odsto za samo godinu dana, sociolozi CVVM-a vide u izbjegličkoj krizi, pošto je u jednoj anketi krajem prošle godine čitavih 80 odsto Čeha izrazito negativno ocijenilo odluke EU i sposobnost njenih institucija da se nosi s migracijskim talasom.

Češku je zahvatio panični strah od izbjeglica, islama i muslimana, iako migranti u potrazi za boljim životom zaobilaze Češku u širokom luku.

Izvor: blic.rs

Portal Analitika