Društvo

Agencija: MUP može da obavlja medicinske letove

Ministarstvo unutrašnjih poslova i dalje može besplatno da pruži hitnu medicinsku pomoć helikopterima (HEMS letovi), saopšteno je iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo, nakon što je iz MUP-a juče saopšteno da obustavljaju tu vrstu letova.
Agencija: MUP može da obavlja medicinske letove
Portal AnalitikaIzvor

Iz Agencije tvrde da ne znaju da je MUP do sada obavljao HEMS letove.

"S obzirom na to da MUP ni do sada nije obavljao takve letove, shodno Zakonu o zaštiti i spasavanju, može da pruži medicinsku pomoć u hitnim situacijama, čime se izbjegavaju štetne posljedice po građane i turiste", objasnili su iz Agencije.

Podsjetimo, Ministarstvo unutrašnjih poslova juče je saoptilo da obustavlja helikopterski prevoz medicinskog osoblja, medicinskih zaliha i bolesnih i povrijeđenih osoba, nakon što je iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo dobijeno tumačenje da prema važećim propisima i evropskom zakonodavstvu u toj oblasti koje Crna Gora primjenjuje, HEMS letove mogu da pružaju fizička i pravna lica, ali ne i državni organi.

"Shodno navedenom, Agencija za civilno vazduhoplovstvo je obavijestila MUP da ne postoji regulatorna mogućnost izdavanja odobrenja organu državne uprave za vršenje HEMS letova", naveli su u saopštenju.

Napomenuli su da je takva odluka prevashodno uslovljena činjenicom da ne postoji zakonski osnov da MUP pruža komercijalne letove, a ne tehničkom spremnošću i opremljenošću vazduhoplova Avio-helikopterske jedinice MUP-a.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova je svjesno značaja i eventualnih štetnih posljedica koje ovakva odluka može imati za građane Crne Gore i turiste koji u njoj borave, ali ističe da je dužno da postupa shodno zakonima i odobrenjima Agencije za civilno vazduhoplovstvo", pojasnili iz MUP-a.

(rtcg.me)

Portal Analitika