Finansije

Auto-put: Izdata dozvola za Vjeternik, podnijet zahtjev za Moračicu

Ministarstvo održivog razvoja izdalo je juče dozvolu za gradnju tunela Vjeternik, a Ministarstvo saobraćaja je predalo zahtjev da se izda građevinska dozvola za most Moračicu. To su dva najzahtjevnija objekta ne samo na trasi od Smokovca do Mateševa, već na cijelom auto-putu Bar - Boljare, piše Pobjeda.
Auto-put: Izdata dozvola za Vjeternik, podnijet zahtjev za Moračicu
Portal AnalitikaIzvor

U ponedjeljak je Ministarstvo saobraćaja, na čijem je čelu ministar Ivan Brajović, predalo zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za tunel Vjeternik. Projektom je predviđeno da se grade dvije odvojene cijevi, svaka za po jedan smjer kretanja. Međusobno su povezane prolazima za spašavanje ljudi i vozila. Dužina desne cijevi je 2.852 metra, a lijeve 3.039 metara. Širina kolovoza svake cijevi je 7,7 metara, a visina tunela je 4,7 metara. Radovi će biti izvedeni prema glavnom projektu koji je uradio vodeći pro jektant Ting Ji Peng, a gradiće ga kineska kompanija CRBC, podgoričke firme Geo Maks grupa i Ingeniom, te pljevaljska kompanija Putin.

Most Moračica bi trebalo da bude dugačak 970, a širok 24 metra, sa dvije pješačke staze i ostrvom širine četiri metra. Sa desne obale Morače dosegnuće nivo pruge Bar - Beograd u Bratonožićkim brdima i biće na pet stubova čija će visina dosezati 180 metara. Prioritetna dionica auto-puta Bar Boljare je zahtjevna, jer na 41. kilometru dužine ima uspon koji počinje sa 63 metra nadmorske visije u Smokovcu, a završava na 1.100 metara u Mateševu. Na ovoj dionici trebalo bi da se izgradi 18 tunela, ukupne dužine 17 kilometara, 13 mostova dužine tri kilometra, pet vijadukata dužine 470 metara i četiri petlje i to na Pelevu brijegu, Smokovcu, Veruši i Mateševu. Projektovana brzina na ovoj dionici auto-puta je 100 kilometara na sat, a vrijeme putovanja između Podgorice i Kolašina skraćuje se na 25 minuta.

Prioritetna dionicu od Smokovca do Mateševa trebalo bi da bude završena do maja 2019. godine. Ova dionica bi trebalo da košta 809 miliona eura, 85 odsto sredstava je obezbijeđeno preko kredita kod kineske Eksim banke, koji je podignut na 20 godina, uz kamatnu stopu od dva odsto.

Portal Analitika