Kultura

CNP spremilo za maj: Prva premijera sezone i bogat program Scene Akademija

Majski repertoar Crnogorskog narodnog pozorišta čini 33 programa, a obilježiće ga premijerno izvođenje predstave "Šćeri moja,…" koju je po nagrađenom tekstu Maje Todorović režira Ana Vukotić.
CNP spremilo za maj: Prva premijera sezone i bogat program Scene Akademija
Portal AnalitikaIzvor

Praizvedba je najavljena za 17. maj, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta. "Šćeri moja,…" je prošlogodišnji laureat Konkursa Crnogorskog narodnog pozorišta za savremeni domaći dramski tekst, čija je tema bila "Izgubljeno-nađeno: dramska remapiranja novije crnogorske istorije". Glumačku ekipu predstave čine: Vanja Jovićević, Mirko Vlahović, Varja Đukić, Slavko Kalezić, Dušan Kovačević, Goran Vujović, Stevan Radusinović, Slobodan Marunović, Danilo Čelebić, Zoran Vujović i Mišo Obradović. Na samom komadu radili su još Aleksandar Vukotić zadužen za scenografiju, Leo Kulaš za kostimografiju, uz asistenciju Line Leković, muziku je komponovao Aleksandar Radunović Popaj, a scenski pokret osmislila Sonja Vukićević. Prve reprize biće 18. i 19. maja.

- CNP će u maju gostovati u Narodnom pozorištu u Beogradu sa dvije predstave. Na sceni "Raša Plaović" 7. maja biće izvedena predstava "Očevi su grad(ili)", autorski projekat Borisa Liješevića, a 8. maja "Urnebesna tragedija" koju je po tekstu Dušana Kovačevića režirao Veljko Mićunović - navode iz nacionalnog teatra, te potcrtavaju da je njihovo gostovanje u Beogradu finansijski podržala Hipotekarna banka.

U mjesecu pred nama na Velikoj sceni i u Studiju biće igrani komadi: "Urnebesna tragedija", "Očevi su grad(ili)", "Revizor", "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja", "Lasice", "Don Žuan", "Ribarske svađe", "Koza ili ko je Silvija", "Povratak", "Žene koje čiste" i "Allegretto Albania". Na repertoaru će biti i dvije gostujuće predstave: "Jerihonska ruža" po tekstu Dijane Meheik, u režiji Mirka Radonjića i produkciji Zahumlja iz Nikšića i Art 365 iz Podgorice, kao i "Ples derviša" u izvođenju Kulturnog centra "Karabaš Veli" iz Burse, a u saradnji sa Turskim kulturnim centrom "Yunus Emre" iz Podgorice.

Crnogorski simfoničari nastupiće 26. maja na Velikoj sceni pod dirigentskim vođstvom Grigorija Kraska, a solista će biti novi vođa violončela, Dimitrij Prokofjev.

- U okviru novog programskog segmenta Scena Akademija publika će imati priliku da isprati šest predstava, ispitne filmove studenata filmske i TV režije sa Fakulteta dramskih umjetnosti, i koncert studenata Muzičke akademije. Studentske predstave koje sada čine ravnopravni dio repertoara CNP-a u maju su: "Ne igraj na Engleze", "Hajdemo skakati po tim oblacima", "U plamenu", "Ljubaf", "Creeps" i "Šareno u pokretu". Takođe, drama Šarlote Džons "U plamenu" učestvovaće 26. maja na novom festivalu Dani Jurislava Korenića koji se održava u Kamernom teatru 55 u Sarajevu. Dodatni podsticaj privlačenju mlade publike biće i simbolična cijena ulaznice za programe koji će se odvijati u okviru Scene Akademije, koja iznosi jedan euro - ističu iz CNP-a.

No, nacionalni teatar i u maju nastavlja akciju čiji je slogan "Dvoje kao jedno - zaljubite se u pozorište", a koja se prvobitno sprovodila samo u februaru. Akcija omogućava 50 odsto popusta za sve karte predstava CNP-a koje će biti izvedene u maju.

Portal Analitika