Svijet

ITALIJA: Srbin i Albanac uhapšeni zbog pljačke nakita vrijednog 7 miliona eura

Denis Jovanović (40) uhapšen je zbog organizovanja pljačke vijeka u Torinu nakon što je iz stana bogatašice odnesen antikitetski nakit i novac u vrijednosti od sedam miliona eura, piše Blic.
ITALIJA: Srbin i Albanac uhapšeni zbog pljačke nakita vrijednog 7 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Osim Jovanovića, kako prenose italijanski mediji, policija je u utorak uhapsila i Albanca Zefa Zefija (41), kao i Silvi Auroru Lancu (41) i njenu majku Madalenu Rici (63). Svi su u pritvoru gdje čekaju na podizanje optužnice.

Ova pljačka vijeka - jedna od najvećih koja je se dogodila u Torinu posljednjih decenija - bila je brižljivo isplanirana. Klica zločina zametnula se u glavi Jovanovića koji je, inače, bio u ljubavnoj vezi sa Silvi Aurorom. Naime, Silvi i njena majka vlasnice su butika "Samsara" u neposrednoj blizini vile u kojoj stanuje opljačkana 62-godišnja bogatašica. Vlasnice butika su najprije pratile kućnu pomoćnicu bogatašice, sa kojom su se tokom mjeseci kovanja plana i sprijateljile. Ona im je ispričala za enormno bogatstvo koje njena gazdarica čuva u sefu u spavaćoj sobi. Vremenom, Silvi i Madalena sprijateljile su se i sa žrtvom. Priprema terena bila je temeljno obavljena: lopovi ne samo da su znali gdje bogatašica drži nakit, već su saznali i kada će napustiti stan i otići na odmor u selo kraj Torina. Lokacija butika omogućila je Silvi i Madaleni da stalno nadgledaju kada i ko ulazi i izlazi iz zgrade u kojoj se nalazio stan.

2802pljacka1U međuvremenu, Denis je stupio u kontakt sa Zefijem, koji je trebalo da obavi prljavi dio posla, odnosno samu krađu. Zavjerenici su prethodno iz sobe kućne pomoćnice - koja je na početku istrage bila i osumnjičena za pljačku - ukrali rezervne ključeve od stana. Zefi je tiho ušao u otmeni penthaus. Bez premetačine, ustremio se na sef, otvorio ga i iz njega izvukao nakit i novac u vrijednosti od čak sedam miliona eura!

Činilo se da je četvorka uspjela da prođe nekažnjeno. Policija na uviđaju u stanu nije pronašla gotovo ništa: ni otiske, ni DNK lopova, ni druge upotrebljive tragove. Komšije nijesu ništa čule. Slučaj je izgledao beznadežno. Ipak, Zefija je stigla zla sreća: dio njegovog lica uhvaćen je na snimku sigurnosne kamere iz stana bogatašice. Nakon nekoliko mjeseci teškog rada na rekonstrukciji čitavog lika Albanca, policija je uspjela da dobije sliku njegovog lica. Raspisana je potjernica, i Zefi je na kraju uhapšen. Ubrzo je odao i ostale članove bande.

Lopovi su iz stana u centru Torina uzeli desetine komada dijamantskih minđuša, rubina i smaragda, a najvredniji dio plijena bio je nakit s kraja XIX i početka XX vijeka.

Ovo bogatstvo gomilalo se decenijama u porodici opljačkane bogatašice, koja je kapital stekla tokom industrijske revolucije koja je bila izražena na sjeveru Italije, u Torinu, Milanu, Veroni.

Izvor i foto: Blic/M.Jovićević

Portal Analitika