Abiznis

RADOVIĆ: Poreskim obveznicima omogućeno odlaganje duga

Vlada je danas donijela Uredbu o uslovima za odlaganje naplate poreskih i neporeskih potraživanja, kojom se poreskim obveznicima suočenim sa nelikvidnošću omogućava prevazilaženje problema kroz relaksiranje u plaćanju duga uz davanje adekvatne garancije za njegovo izmirenje.
RADOVIĆ: Poreskim obveznicima omogućeno odlaganje duga
Portal AnalitikaIzvor

Generalni direktor Direktorata za poreski i carinski sistem, Novo Radović, rekao je da je Uredbom propisan i minimalni iznos koji se može odložiti, pa je ono moguće za pojedince čiji je poreski dug iznad 500 eura.

- Odlaganje je moguće za preduzetnika i malo preduzeće čiji je poreski dug iznad dvije hiljade eura, za srednje preduzeće sa dugom iznad 20.000 eura i za veliko sa preko 50.00i eura duga - kazao je Radović nakon sjednice Vlade.

Prema njegovim riječima, pravo na odlaganje naplate poreskih i neporeskih potraživanja se ostvaruje na osnovu pojedničnog zahtjeva koje se podnosi Ministarstvu finansija.

- Odlaganje poreskog duga može se obaviti putem osiguranja duga, odnosno podnošenja odgovarajućeg instrumenta osiguranja ili uz podnošenje plana finansijske konsolidacije -precizirao je Radović.

On je dodao da ukoliko poreski obveznik podnese instrument osiguranja plaćanja nije u obavezi da podnosi plan finansijske konsolidacije, a instrument osiguranja plaćanja može, između ostalog, da bude zaloga na nepokretnostima i pokretnim stvarima poreskog dužnika, neopoziva bankarska garancija, jemstvo drugog lica koje je vlasnik imovine na kojem nema tereta i ograničenja.

- Ako se radi o dugu većem od 50.000 eura onda je obavezan instrument osiguranja ili zabrana na nepokretnostima, neopoziva bankarska garancija ili mjenica koju je avalirala poslovna banka - dodao je Radović.

Prema njegovim riječima, ako poreski obveznik podnošenjem plana finansijske konsolidacije želi da ostvari pravo na odlaganje poreskog duga, onda taj zahtjev cijeni posebna komisija koju čine predstavnici Ministarstva finansija, Poreske i Uprave carina.

- Poreski dug može da se odloži do 12 mjesečnih rata, izuzev situacija kada je poreskom obvezniku dodijeljena državna pomoć ili ako je zaključen ugovor o finansijskom restrukturiranju sa jedinicom lokalne samouprave, kada se to odlaganje obavlja po uslovima propisanim odlukom o dodjeli državne pomoći, odnosno ugovorom - objasnio je Radović.

On je kazao da se, kada je u pitanju ugovor zaključen sa jedinicom lokalne samouprave, radi o preduzećima koja su u vlasništvu čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave.

Izvor: Agencija MINA

Portal Analitika