Ostalo

Hilsboro: Porodice nastradalih tuže policiju

Advokati koji predstavljaju neke od porodica poginulih navijača na Hilsborou 1989. podnijeli su tužbu protiv dvije policijske uprave zbog zloupotrebe ovlašćenja.
Hilsboro: Porodice nastradalih tuže policiju
Portal AnalitikaIzvor

Advokatska kancelarija Saunders je u ime nekoliko stotina članova porodica stradalih i preživjelih odlučila je da podnese tužbu pošto je ponovljena sudska istraga ustanovila da je 96 osoba "nezakonito ubijeno".

U tužbi se navodi da postoje dokazi o sistemskom zataškavanju zločina i da postoji namjera da se odgovornost prenese na nevine. 

"Evidentno je da je kod policija Južnog Jorkšira i Zapadnog Midlendsa postojala namjera prikrivanja zločina velikih razmjera", navodi se u saopštenju advokatske kancelarije Saunders. 

Zastupnici porodica poginulih su još prošle godine podnijeli tužbu, ali su čekali okončanje nove sudske istrage, kako bi nastavili da pravno gone policijske uprave. 

Policijski propusti i greške doveli su do katastrofe na stadionu Hilsboro i smrti 96 navijača, koji su "nezakonito ubijeni", odlučila je nedavno porota u sudskoj istrazi o tragediji u Engleskoj iz 1989. godine. 

Ta presuda je kraj istrage koja je trajala više od dvije godine o najgoroj sportskoj katastrofi u Velikoj Britaniji. Tragedija se dogodila na polufinaloj utakmici FA kupa između Liverpula i Notingem Foresta na stadionu Hilsoboro u Šefildu 15. aprila 1989. godine. 

Policija je tada otvorila kapije Hilsboroa da bi smanjila gužvu ispred stadiona i tako dozvolila navijačima da jurnu na tribinu koja je već bila prepuna. Od udarnog talasa poginula su 94 navijača, dok je dvoje kasnije umrlo.

Portal Analitika