Društvo

Demonstracije ronilaca iz Bijele na "Protivminskom djelovanju" u Hrvatskoj

Crnogorski ronioci su juče izveli vježbu podvodnog deminiranja na 13. Međunarodnoj konferenciji i sajmu opreme "Protivminsko djelovanje 2016" u Biogradu na moru u Hrvatskoj.
Demonstracije ronilaca iz Bijele na "Protivminskom djelovanju" u Hrvatskoj
Portal AnalitikaIzvor

Na konferenciji koju su organizovali Hrvatski centar za razminiranje i Centar za testiranje, razvoj i obuku, bilo je oko 160 učesnika iz 36 država. Riječ je o krovnom svjetsko okupljanju posvećenom problematici protivminskog djelovanja koje stvara preduslove za razmatranje ove globalno važne teme.

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika, ronioci iz Bijele su na pokaznoj vježbi predstavili primjenu novih tehnologija, opreme i metoda za podvodno deminiranje. Medijator vježbe mr Vesko Mijajlović posmatračima je predstavio i trendove na području edukacije o minskoj opasnosti pod vodom, koja predstavlja temelj u zaštiti i spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara od zaostalih minsko eksplozivnih sredstava pod vodom.

2804ronici1- Ovom vježbom smo učesnicima konferencije, a i jednom broju građana i turista Biograda, na praktičan način u podmorju biogradske marine predstavili metode i postupke podvodnog deminiranja, opremu i sredstva koja se mogu koristiti u pronalaženju neeksplodiranih ubojnih sredstava. Predstavili smo i dosadašnje rezultate našeg Centra i tokom trajanja ove konferencije razgovarali smo sa delegacijoma Jordana, Kolumbije, Poljske i Češke o saradnji koja bi imala za cilj rješavanje zaostalih podvodnih mina i drugih eksplozivnih sredstava u njihovim vodama - kazao je ovim povodom Mijajlović.

Jedan od organizatora konferencije, direktor Hrvatskog centra za testiranje, razvoj i obuku dr Nikola Pavković ocijenio je da je vježba ronilaca iz Bijele pokazala izuzetnu važnost i ulogu podvodnih deminera u rješavanju zaostalih eksplozivnih sredstava u vodama širom svijeta, i izjavio da je bila čast i zadovoljstvo gostima ove konferencije predstaviti Regionalni centar za podvodno deminiranje iz Crne Gore koji je prepoznat kao vodeća organizacija u svijetu koje se bave ovim poslom.

Portal Analitika