Ostalo

Olimpijski plamen predat Riju

Olimpijski plamen predat je u Atini organizatorima Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, 100 dana prije početka ceremonije otvaranja najvećeg sportskog takmičenja.
Olimpijski plamen predat Riju
Portal AnalitikaIzvor

Obučena kao sveštenica iz drevne Grčke, glumica Katerina Lehou predvodila je ceremoniju na stadionu Panatenaiki, gdje su 1896. godine održane prve moderne Igre.

Plamen je predat predsjedniku Olimpijskog komiteta Grčke Spirosu Kapralosu, koji ga je uručio šefu Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru Karlosu Nuzmanu. Nuzman je rekao da će se tokom Igara, od 5. do 21. avgusta, Brazilci okupiti u slavlju. 

"Naša misija, dragi prijatelji, veća je od samog Brazila. Mi predstavljamo sve ljude Južne Amerike", rekao je Nuzman pred nekoliko hiljada ljudi.

Olimpijska baklja je upaljena prije šest dana, a juče je odnijeta u izbjeglički kamp u Atini. Poslije ceremonije koja je obavljena u srijedu, baklja će biti odnijeta u Švajcarsku, u zgradu Ujedinjenih nacija u Ženevi, a zatim i u Olimpijski muzej u Lozani. 

Baklja će stići u Brazil narednog utorka, u glavni grad Braziliju. Organizatori su saopštili da će baklja preći 20.000 kilometara drumom i 16.000 kilometara vazduhom kako bi obišla stotine gradova, a nosiće je 12.000 ljudi.

Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru održaće se 5. avgusta na stadionu Marakana. 

"Olimpijsko iskustvo ćemo prenijeti u svaki dio naše zemlje, u svaku državu, svaki grad. Kada stignete u Rio, dočekaće vas mnogo muzike, poezije i uzbuđenja", rekao je Nuzman.

Portal Analitika