Svijet

Tramp: Neka naši saveznici plaćaju pomoć ili neka se brane sami

Pretendent za republikanskog kandidata za predsjednika SAD Donald Tramp obećao je poboljšanje odnosa sa Rusijom i Kinom ako bude izabran za predsjednika i u govoru pred konzervativnim nacionalnim ekspertima za bezbjednost bio je strog prema američkim saveznicima koji, kako je rekao, "koriste SAD kao kišobran" u odbrani, a "nisu platili svoj dio".
Tramp: Neka naši saveznici plaćaju pomoć ili neka se brane sami
Portal AnalitikaIzvor

"Zemlje koje mi branimo moraće da plate troškove odbrane. Ako ne plate, Amerika će ih ostaviti da se same brane. Nemamo drugi izbor", rekao je Tramp.

Tramp je kritikovao spoljnu politiku Baraka Obame, rekavši da je sadašnji predsjednik dozvolio Kini da iskoristi SAD i da nije uspio da pobijedi militanate Islamske države.

Na pitanje o podršci Moskve sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu, on je ocijenio da je "moguće smanjenje tenzija u odmjeravanju snaga sa Rusijom".

Tramp je rekao i da će iskoristiti ekonomsku moć SAD kako bi ubijedio Kinu da "obuzda" nuklearni program Sjeverne Koreje.

"Kina poštuje snagu i ako ih pustimo da nas iskoriste ekonomski mi bismo izgubili svo svoje poštovanje", rekao je Tramp.

Izvor: blic.rs

Portal Analitika