Društvo

Podgorica naredne sedmice domaćin studentskog inženjerskog takmičenja Balkana

Regionalna runda studentskog inženjerskog takmičenja EBEC- EBEC Balkan će se, po prvi put ove godine, održati u Podgorici, i to u Sportskom i kulturnom centru Univerziteta Crne Gore, u periodu od 6. do 9. maja, najavljeno je iz Ministarstva nauke.
Podgorica naredne sedmice domaćin studentskog inženjerskog takmičenja Balkana
Portal AnalitikaIzvor

Takmičenje  organizuju lokalne BEST grupe iz  Beograda, Novog Sada, Niša, Skoplja, Mostara i naravno, Podgorice. Takmičenje okuplja 48 takmičara, pobjednike lokalnih rundi iz navedenih gradova. EBEC Balkan je jedna od petnaest regionalnih faza EBEC-a, koje se organizuju širom Evrope i koje kasnije delegiraju svoje pobjednike na EBEC Final u Beogradu ( finalna faza).

Takmičari su studenti tehničkih fakulteta, a nadmetaće se u dvije kategorije - Timskom dizajnu i Studiji slučaja. Timski dizajn podrazumijeva rješavanje nekog inženjerskog problema konstruisanjem fizičke sprave koja vrši zadatu funkciju (dizalica, katapult, letelica...). Studija slučaja omogućava studentima da kroz rješavanje i prezentovanje rješenja određenog tehničko- menadžerskog problema testiraju svoje znanje, vještine, originalnost i inovativnost. Takmičenje u kategoriji Studija slučaja biće podijeljeno u dva dijela- prvog dana takmičenja, 7. maja, organizovaće se u saradnji sa Glavnim gradom, a drugog dana, 8. maja, u saradnji sa Inovaciono-preduzetničkim centrom Tehnopolis (Ministarstvom nauke).

U okviru projekta biće organizovana i radionica na temu startup-a i preduzetništva među mladima, gdje će se naš glavni partner, Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis, predstaviti studentima i upoznati ih sa svojim djelatnostima. Tehnopolis je mjesto na kojem se mogu naći potrebne informacije i podrška za razvoj poslovne, inovativne ideje i pokretanje privatnog biznisa, zatim informacije vezane za vođenje biznisa i mogućnosti pribavljanja finansijskih sredstava.

Cilj takmičenja je da okupi najbolje studente inženjerskih nauka u Evropi. Gotovo četiri hiljade studenata je imalo priliku da bude dio lokalnih rundi, preko pet stotina nastavlja takmičenje na regionalnom nivou, a sto najboljih će se susresti u finalnom dijelu. Naša misija je da povežemo studente sa predstavnicima vodećih evropskih kompanija omogućavajući im da se oprobaju u rješavanju trenutno prisutnih problema u oblasti inženjerstva i, na taj način, im pružimo priliku da znanje i iskustvo koje su stekli na fakultetu upotpune i primijene u praksi.

Treba naglasiti i da je sami EBEC (European BEST Engineering Competition) projekat Udruženja Studenata Tehnike Evrope (Board of European Students of Technology- BEST). BEST je neprofitna i apolitična organizacija koja povezuje studente i obezbjeđuje njihovu saradnju, edukaciju i razmjenu. Lokalne BEST grupe postoje na 96 univerziteta u 33 države, a vodi ih ukupno preko 3500 članova. Zajedno razvijajamo rastuću, dobro organizovanu, mladu i inovativnu studentsku mrežu.

Portal Analitika