Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Donacija GIZ-a Ministarstvu ekonomije: Softverska platforma za monitoring i verifikaciju ušteda energije

Donacija GIZ-a Ministarstvu ekonomije: Softverska platforma za monitoring i verifikaciju ušteda energije

Softverska platforma za monitoring i verifikaciju (MVP), koju je njemačka organizacija Deutsche Gesellschaft für Internationalle Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, donirala Ministarstvu ekonomije, rezultat je višegodišnja uspješna saradnje ove dvije institucije, uspostavljene u cilju podrške u procesu monitoringa i verifikacije ušteda energije, istaknuto je danas na svečanosti u Ministarstvu ekonomije kada je Nenad Rakočević, ispred GIZ kancelarije u Crnoj Gori, svečano predao platformu Dragici Sekulić, Generalnoj direktorici Direktorata za energetsku efikasnost.
Donacija GIZ-a Ministarstvu ekonomije: Softverska platforma za monitoring i verifikaciju ušteda energije
Portal AnalitikaIzvor

Namjena platforme je da Crnoj Gori, kao partnerskoj državi u okviru implementacije projekta Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE), omogući adekvatno planiranje i vođenje politika u oblasti energetske efikasnosti, kao i konkretno verifikovanje  postignutih energetskih i ekonomskih ušteda, a indirektno i smanjenja emisije gasova staklene bašte.

Pod pokroviteljstvom Energetske zajednice, regionalni projekat GIZ ORF-EE podržao je Vladu Crne Gore, kao i vlade ostalih država u regionu (Kosovo, Albanija, Makedonija, Srbija i Bosna i Hercegovina), u razvoju ovog mehanizma za monitoring i verifikaciju politika u oblasti energetske efikasnosti. U okviru prve faze projekta regionalne saradnje, razvijena je metodologija za praćenje realizacije Nacionalnih akcionih planova za energetsku efikasnost, tj. računanje ušteda postignutih kroz realizaciju različitih mjera energetske efikasnosti, dok je  drugoj fazi dopunjena sa softverskim alatom za monitoring pod nazivom - Platforma za monitoring i verifikaciju (MVP).

MVP je onlajn platforma pogodna za praćenje realizacije planova za unapređenje energetske efikasnosti, kako na nacionalnom, tako na lokalnom nivou. Takođe, ona bitno olakšava proces izvještavanja prema nacionalnim i međunarodnim tijelima o realizaciji planova. Važno je istaći da MVP pruža podatke kreatorima i donosiocima energetske politike o realizovanim projektima, čime se omogućava evaluacija djelotvornosti različitih programa kroz poređenje troškova sa ostvarenim benefitima. Osim toga, ova platforma omogućava bolju razmjenu.

Portal Analitika