Kultura

GORANOVIĆ otvorio konferenciju "Moć kulture": Afirmisaćemo raznoliki kulturi identitet CG

Razvijajući i unaprjeđujući savremeno kulturno i umjetničko stvaralaštvo, kulturnu djelatnost i kulturni život uopšte, uz valorizaciju bogatog nasljeđa, novom strategijom afirmisaćemo raznoliki kulturi identitet Crne Gore i snažiti svijest o crnogorskoj državnosti i njenim vrijednostima, kazao je ministar kulture Pavle Goranović otvarajući juče na Cetinju konferenciju "Moć kulture".
GORANOVIĆ otvorio konferenciju "Moć kulture": Afirmisaćemo raznoliki kulturi identitet CG
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj skup posvećen kulturnoj politici Crne Gore, njenim savremenim izazovima i perspektivama, realizuje se u partnerstvu s njemačkom Fondacijom "Konrad Adenauer".

Obraćajući se prisutnima, Goranović je dodao da crnogorska savremena umjetnička i stvaralačka scena, kao i bogata kulturna baština, uz adekvatnu institucionalnu infrastrukturu, te u skladu sa evropskim iskustvom, u narednom periodu mogu biti snažan podsticaj opšteg društvenog razvoja. On je još podsjetio da je Vlada Crne Gore krajem prošlog mjeseca usvojila novi Program razvoja kulture do 2020. godine. Goranović je zahvalio prisutnima na velikom odzivu i poželio uspješan rad i boravak panelistima i ostalim učesnicima konferencije.

Direktor Fondacije "Konrad Adenauer", Norbert Bekman-Dirkes, u svom pozdravnom obraćanju istakao je da je država Crna Gora, sa neizmjernom razolikošću i ogromnim bogatstvom, jedna od velikih kulturnih nacija.

- Ova zemlja živi u skladu sa načelima koja se temelje na slobodi, demokratiji, toleranciji. To je ono što kultura predstavlja i ono za šta se zalaže Fondacija "Konrad Adenauer". To je i suština ove konferencije - zaključio je on.

Program dvodnevne konferencije koncipiran je kroz tri panel diskusije: Kultura kao razvojni potencijal i kulturi turizam, Kultura i međusektorsko povezivanje i Kultura u službi javne diplomatije, a u okviru panel diskusija govorili su predstavnici domaćih i međunarodnih institucija.

Portal Analitika