Politika

Skupština u srijedu, protesti DF-a počinju u utorak veče

Sjednica Kolegijuma predsjednika Skupštine, na kojoj će se raspravljati o datumu održavanja sjednice parlamenta, na kojoj se očekuje izglasavanje lex specialis-a, izbor novih članova Vlade i rasprava o povjerenju prvom čovjeku parlamenta Ranku Krivokapiću, održana je danas. Kako javlja reporter Portala Analitika, Kolegijumu prisustvuju i funkcioneri Demokratskog fronta (DF) Branko Radulović i Milutin Đukanović. Radulović je rekao da je dogovoreno da sjednica parlamenta bude održana u srijedu, a da će DF sa protestima krenuti u utorak veče. Poslanik Pozitivne Goran Tuponja potvrdio je da je sjednica zakazana za srijedu i dodao da će trajati najmanje dva dana.
Skupština u srijedu, protesti DF-a počinju u utorak veče
Portal AnalitikaIzvor

Radulović je kazao da se osjeća nesrećno, jer je, kako je rekao, danas još jednom potvrđeno da Skupština nije narodni dom.

“Mučnina mi je što je i obezbjeđenje postupilo van protokola. Rečeno mi je da ne mogu da ulazim na vrata koja su namijenjena za potpredsjednike Skupštine. Policajac je pokušao da me pretrese, ali nije uspio. Tretiran sam kao kriminalac i tražiću pismeno objašnjenje od Kolegijuma”, istakao je on.

2804radulovic1

Radulović je na početku izlaganja rekao da su on i Milutin Đukanović danas bili "uslovno" na Kolegijumu, a da će građani na skupu u utorak veče odlučiti da li će DF prisustvovati sjednici Skupštine kada se bude glasalo o lex specialis-u i novim ministrima u Vladi. Kasnije je, međutim, rekao da će poslanici DF-a ipak prisustvovati sjednici parlamenta.

“Mi ćemo činjenično govoriti da je ovo jedna od najvećih obmama i o tome ćemo informisati građane”, poručio je on.

Poslanik Pozitivne Tuponja je kazao da opoziciona rješenja za ministarska mjesta u Vladi još uvijek nijesu poslata premijeru, ali da će i to biti završeno do srijede.

Šef poslaničkog Kluba Demokratske partije socijalista (DPS) i potpredsjednik Skupštine Milutin Simović, kazao je nakon Kolegijuma da je zadovoljan zakazivanjem sjednice parlamenta, jer se, kako je rekao, time stvaraju uslovi za implementaciju dogovora vlasti i dijela opozicije.

2804simovic

„Time smo ujedno deblokirali i rad parlamenta, jer u proceduri čeka preko 100 zakona“, istakao je on.

Simović je dodao i da su predstavnici DF-a dobrodošli na Kolegijum, te da nijesu trebali ni da napuštaju Skuptšinu, jer je „parlament dom mudre riječi gdje se suočavaju glasovi onih koji predstavljaju narod“.

Podsjećamo, dio opozicije i vlast potpisali su prekjuče Sporazum o stavaranju uslova za fer i slobodne izbore, po kojem je opoziciji omogućeno da delegira svoje predstavnike Vladi.

Premijer Milo Đukanović uputio je juče inicijativu predsjedniku parlamenta Krivokpiću za održavanje vanredne sjednice Skupštine, na kojoj će raspravljati o izmjenama u Vladi.

Iz DF-a su ranije nagovijestili da će vjerovatno prisustvovati i sjednici parlamenta na kojoj će se glasati o lex specialis-u i novoj Vladi.

Tekst: B.K.

Foto: skupstina.me/B.K.

Portal Analitika