Društvo

Otvoren javni poziv za buduće stanare Tehnopolisa

Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis u Nikšiću raspisao je danas, 28. aprila, Javni poziv za dodjelu poslovne podrške. Ovim pozivom sva inovativna fizička lica, preduzetnici i pravna lica, pozivaju se da prijave svoje poslovne ideje i apliciraju za neki od dostupnih modela poslovne podrške.
Otvoren javni poziv za buduće stanare Tehnopolisa
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Predmet ovog Javnog poziva je podrška nosiocima poslovnih ideja, nezavisno od stepena razvoja njihove privredne aktivnosti (start-up baziran na znanju, spin-off projekat ili razvojni segment nekog već postojećeg privrednog društva). Takođe, ukoliko firma ili pojedinac ima više poslovnih ideja, svi predati zahtjevi biće uzeti u razmatranje, ali moraju biti dostavljeni odvojeno.

Ko se može prijaviti:

Aplikaciju za dodjelu podrške mogu podnijeti sva punoljetna lica iz Crne Gore i inostranstva koja imaju inovativne ideje bazirane na znanju i žele pokrenuti sopstveni posao; Fizička lica i preduzetnici koja žele pretvoriti svoje istraživanje u poslovni poduhvat; Privredna društva koja su registrovana u Crnoj Gori u posljednje 2 godine; Domaća i strana pravna lica u svrhu širenja poslovnih odnosa i aktivnog učešća u razmjeni tehnologija, iskustava i znanja; i Udruženja, organizacije i istraživački timovi kroz univerzitetske istraživačke projekte ili razvojne sektore bazirane na unaprjeđenju tehnologije s primjenom u privrednom poslovanju.

Kakve ideje trebaju biti?

Inovativne; Bazirane na znanju, Bazirane na podsticaju i stvaranju novih radnih mjesta, Tržišno orijentisane s potencijalom internacionalizacije i jasno definisanim lancem vrijednosti. Iako su inovacije i ideje bazirane na znanju veoma važne, nijesu ključne za odabir ideje. Izrazito je važno da poslovna ideja bude realna, zanimljiva i održiva.

Tehnopolis će budućim stanarima obezbijediti:

Infrastrukturnu podršku - U smislu moderno dizajniranih i opremljenih poslovnih prostora; Sale za sastanke; Kongresnog centra (multimedijalne sale); Lounge bar-a (co-working space); ICT data centra; Telefonske i internet infrastukture; kao i usluge održavanje i usluge recepcije.

Konsalting podršku - U smislu Testiranja poslovnih ideja; Razvijanja poslovnih ideja; Rješavanja problema koji prate razvijanje posla; Pronalaženja novih poslovnih rješenja; Pružanja konsultantskih usluga koje se odnose na finansijsko poslovanje, poslovne procedure, organizaciju i marketing; Pomoći u ostvarivanju saradnje kod domaćih i inostranih izvora finansiranja i ostvarivanja saradnje sa inostranim partnerima na programima za podsticanje razvoja privatnog sektora; Pomoći pri identifikaciji i razumijevanju poziva za grant sredstva nacionalnih, regionalnih i evropskih fondova; Podrške internacionalizaciji i komercijalizaciji istraživanja i plasiranju gotovih proizvoda i usluga na tržište; Pružanja administrativnih i računovodstvenih usluga; Pružanja usluga za organizovanje obuke i treninga; i Pružanja usluga promovisanja, kao i predstavljanja na sajamskim manifestacijama u zemlji i inostranstvu.

Trening podršku - Tehnopolis će budućim stanarima i spoljašnjim klijentima ponuditi široki spektar seminara. Treneri su, lokalno i međunarodno priznati i sertifikovani stručnjaci. Seminari koji se nude su iz oblasti poslovnih vještina, informacionih tehnologija, desktop aplikacija i administracije.

Inkubacionu podršku - Jedan od servisa Inovaciono preduzetničkog centra ,,Tehnopolis" kroz koji se klijentima pruža podrška u razvijanju poslovnih ideja i stvaranju novih poslova kroz obezbjeđivanje okruženja za razvijanje posla, pristupima mentorstvu i investitorima, kao i pružanje podrške u marketinškim aktivnostima.

Proces selektovanja poslovnih ideja vršiće se u 3 faze i to: 1. Preliminarna evaluacija: U kojoj će biti obavljena tehnička provjera i procjena aplikacija u roku deset dana od dana prijema kompletne dokumentacije; 2. Poboljšanje poslovne ideje: Ako aplikacija zadovolji kriterijume preliminarne evaluacije dobiće priliku da u IPC „Tehnopolis“ unaprijedi svoju ideju uz profesionalnu pomoć konsultanata i trenera; 3. Konačna evaluacija aplikacije: Nakon završenog treninga i konsultacija kandidati će biti pozvani na finalnu prezentaciju, nakon čega će Evaluacijski odbor donijeti konačnu odluku da li će kandidat dobiti i koju vrstu podrške.

Rokovi: Ovaj Javni poziv otvoren je 60 kalendarskih dana od dana njegovog objavljivanja, dok će se obrada i realizacija primljenih Zahtjeva sprovesti najkasnije u roku od 30 kalendarskih dana od dana zatvaranja Javnog poziva.

Portal Analitika