Društvo

CZIP dodjeljuje po 4 košnice i 2 pčelinja društva

CZIP, zajedno sa Udruženjem pčelara Podgorice, drugu godinu zaredom, podstiče razvoj pčelarstva u kanjonu Morače. Kao i prethodnim pozivom, 6 domaćinstava biće subvencionisano sa ukupno 24 košnice i 12 pčelinjih društava.
CZIP dodjeljuje po 4 košnice i 2 pčelinja društva
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Da bi konkurisao za ovaj vid podrške, potrebno je pčelar da ispunjava sljedeće uslove:

da se pčelarstvom bavi u kanjonu rijeke Morače - na potezu od Smokovca do izvorišta rijeke - Gornja Morača, da je član Udruženja pčelara Podgorice, da je mladi pčelar - nema više od 40 godina, da nema više od 5 košnica, da nije iz pčelarske porodice, da ima mentora, da se obavezuje da se pčelarstvom bavi narednih 5 godina - bude član Udguženja Pčelara Podgorice, učešće u iznosu od 66,00 eur.

Cilj ovog vida podrške je jačanje lokalne privrede i podsticanje lokalnih domaćinstava na bavljenje poljoprivredom. Prošlogodišnja podrška pčelarima obazbijeđena je kroz projekat "Morača, održivim razvojem protiv plavljenja", finansiran od strane Fonda za ugrožene ekosisteme. Našoj priči pridružila se Fondacija Petrović Njegoš, koja će ove godine obezbijediti sredstva za subvenciju za 5 domaćinstava, koja će dobiti po 4 košnice i 2 pčelinja društva, a šestom pčelaru biće obezbijeđene košnice od sredstava obezbijeđenih učešćem ostalih pčelara.

Iz iskustva BirdLife Internationala, čiji je CZIP predstavnik u Crnoj Gori, pokazalo se da je saradnja sa lokalnim stanovništvom, njihovo usmjeravanje na bavljenje održivom poljoprivredom, osnaživanje i podrška, jedan od ključnih uslova za funkcionisanje zaštićenih područja i onih koje treba zašititi. Ovaj pristup CZIP primjenjuje u pomenutom projektu, u okviru koga je formirana savjetodavna služba i za vinogradare iz ovog područja.

U kanjonu Morače je ukupno registrovano 115 vrsta ptica, od čega su 94 sigurne gnjezdarice i 10 vrsta čije gniježđenje nije potvrđeno. Prepoznata je kao potencijalno IBA stanište (Područje od međunarodnog značaja za ptice), a njene pritoke Mrtvica i Mala rijeka kao EMERALD, u okviru Konvencije o očuvanju evropske divlje flore i faune i prirodnih staništa, odnosno Bernske konvencije.

Portal Analitika